ЗСУ почекають, адже меру потрібен піар

ЗСУ почекають, – мабуть саме так думає Ніжинська влада на чолі з Олександром Кодолою, пробиваючи чергове дно.
Наші читачі пам’ятають, як громада «відвоювала» у ніжинської влади 3,5 млн на дрони для ЗСУ. Наша редакція вирішила прослідкувати подальшу долю цих коштів, та закуплених на них безпілотників.
Загалом за інформацією на Prozorro за 2023 рік міською радою було закуплено 40 безпілотних літальних апаратів:
1 Квадрокоптер DJIMavic 3 FlyMoreCombo був закуплений до 23 серпня – ціна 125 тис грн
10 Квадрокоптерів DJI Mavic 3 були доставлені до 16 вересня за ціною 967 000 грн.
25 Квадрокоптерів DJI Mavic 3 (2462400 грн) та 4 квадрокоптери AUTEL EVO MAX 4T STANDART BUNDLE (1400000 грн) були закуплені замість стадіону у термін до 31 жовтня.
Про роль дронів у російсько-українській війні неодноразово говориться як військовими, так і керівництвом держави. Вони потрібні, як кажуть «вже вчора», потрібні постійно, потрібно багато. Це те, що рятує життя нашим захисникам: їхні очі, їхня зброя, яка бачить позиції ворога, дозволяючи військовим уражати його на відстані. Будь-яка свідома людина та патріот, який прагне перемоги, прагне зберегти життя захисникам, маючи 40 дронів, негайно передав би їх збройним силам. Мабуть, мер Ніжина зробив саме так?
А от і ні.
До початку 2024 року передано всього 30 (31) дронів з 40 (один мавік десь «загубився», чомусь про його передачу ніде не згадується, що виглядає дивно, знаючи любов нашого мера до дешевого піару, але його враховано, як переданий ЗСУ):
10 жовтня передано 5 дронів MAVIC 3 – з тих, що були закуплені у вересні – майже місяць простояли в коробках, поки хлопці гинуть на війні.
8 листопада під час засідання 34 сесії передали ще 5 дронів – решта тих 10-ти. Ці чекали вже два місяці.
13 листопада: 5 мавіків – вже з нової партії. Ці потрапили на фронт через 2 тижні після закупки.
14 листопада передали три квадрокоптери DJI MAVIC 3. Ще два для іншого підрозділу ЗСУ передали 17 листопада.
20 листопада – ще три.
6 грудня було передано один безпілотник для ТРО Ніжина.
Передача зазвичай приурочувалась до чергової сесії, або в період наближений до цього заходу. Обов’язкова умова – фото з мером та його найближчим оточенням.
За словами військових, які приїхали забирати чергові дрони, мер не віддав їх, бо вони були одягнені «не по формі», відклавши передачу ще на певний час, поки військові приведуть себе у «достойний» для фото ж мером Ніжина вигляд.
«Розпочинаємо новий рік правильно» – написав О. Кодола на офіційній сторінці, і 6 січня нового 2024 року з баського плеча виділив ще 5 дронів військовим.

Решта дронів залишились чекати, поки О. Кодола потребуватиме чергового піару, бажаючи хоч якось зберегти свою репутацію. І от сьогодні, 9 лютого, після скандальної сесії, де активісти Ніжина вимагали від мера та його оточення виділити кошти для ЗСУ, офіційний телеграм-канал ніжинської міської ради повідомляє про передачу ще одного дрона.
Добре, що «в загашнику» лишилось ще 4, або за офіційною версією 3 дрони – буде чим замилювати очі ніжинцям і далі. І нехай захисники почекають, – їм же, мабуть, не горить, – як чекають ті дрони в коробках вже три місяці, щоб врятувати комусь життя. А там і нова партія дронів, яку відвоювали ніжинці на учорашній сесії, підійде. Її теж можна буде розтягнути на півроку, а то й на рік.
Чи не так?
Наталія РУЛЬОВА

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь