Лісівники піклуються про травмоване подружжя лебедів

 

 

 

 

Вже протягом 5 років у філії «Конотопське лісове господарство» ДП «Ліси України» мешкає подружжя лебедів. До лісівників вони потрапили завдяки жителям села Підлипне, Конотопського району, які знайшли у місцевій водоймі двох молодих птахів. Люди одразу помітили, що лебеді травмовані – в обох були зламані крила, та звернулися по допомогу до лісівників.

Пташок забрали й поселили у водоймі на території мисливських угіддь філії.

“Нам невідомо через що саме пташки травмовані. Лебеді можуть зламати крила з різних причин, але я припускаю, що це сталося, коли вони вчилися літати. Таке інколи трапляється, коли птах намагається відштовхнутися від води й через надто сильний удар крило ламається, – коментує начальник мисливської дільниці Микола Голуб. – Звісно, це лише припущення і зараз, якщо чесно, вже неважливо чому це сталося, а ось що важливо – це те, що без нашої допомоги у них майже немає шансів на виживання”.

У результаті травми лебеді назавжди втратили здатність літати, а це значить, що вони більш уразливі перед природними ворогами, а також їм важко себе прогодувати. Тому лісівники підгодовують птахів зерном, кукурудзою та пшеницею, а також дають терту моркву, буряк і капусту. Взимку слідкують, щоб вони не померзли. Якщо температура надто низька, то лебедів переносять в тепле місце – в одне з приміщень на мисливській базі.

На жаль, навіть попри те, що лебедине подружжя живе у безпечному середовищі та отримує належний догляд, травма не дозволяє їм завести потомство. Але головне, що завдяки піклуванню лісівників, птахи чудово себе почувають й не страждають через недоїдання. Далеко не всім так щастить і часто внаслідок травми птахи гинуть.

Якщо раптом ви знайдете пташку чи тварину, яка травмована, памʼятайте, що можете звернутись до лісівників або повідомити про це місцевим екологам чи організаціям з охорони дикої природи, щоб вони могли надати допомогу тварині.

Будьмо небайдужими до лісових мешканців.
Джерело: ДП “Ліси України”
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь