Сказ на Чернігівщині: де в області тривають карантинні обмеження

 

 

 

 

Епізоотична ситуація у Чернігівській області контрольована. Її треба постійно моніторити, а за деякими моментами – слідкувати щоденно, аби вчасно зреагувати. На цьому наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен на брифінгу в медіацентрі ОВА.

За його словами, упродовж минулого року було проведено понад шість мільйонів щеплень, передбачених планом протиепізоотичних заходів. Також було здійснено 866 тисяч різних досліджень, дезінфекцію та дератизацію понад тисячі об’єктів.
Директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний, поділився деякими важливими статистичними даними. Чернігівщина займає третє місце в Україні за поголів’ям великої рогатої худоби та десяте за поголів’ям свиней. У 2023 році виробництво м’яса та молока зросло, а найбільший надій молока досяг рекордних 7506 кг на одну корову.

Однак, серед найбільш небезпечних інфекційних вірусних хвороб є африканська чума свиней (АЧС). На щастя, область наразі вважається благополучною стосовно цієї хвороби.

Щодо сказу, на Чернігівщині протягом 2023 року зареєстровано 7 неблагополучних пунктів, в яких захворіли 9 тварин. На сьогодні у селах Іванівка та Хрещате Чернігівського району тривають карантинні обмеження. Ще один пункт – місто Ічня – додався цього року, там проводяться всі необхідні заходи.

Цьогоріч проведення пероральної вакцинації планується навесні та восени на максимальній території області, яка буде визнана безпечна на час проведення даних заходів.

Стабільною та контрольованою є ситуація й стосовно грипу птахів та отруєння бджіл. Протягом 2023 року звернення від громадян, в яких порушувалися питання масової загибелі бджіл, надходили з Ніжинського та Прилуцького районів, де загинули по одній бджолосім’ї.
Джерело: 0462
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь