Конфіскувати автомобіль у ЗСУ, яким евакуюють поранених під Бахмутом, і сплатити штраф — 35 тис грн: Чернігівська митниця подала в суд на волонтера

 

 

 

 

Конфіскувати автомобіль у військових і сплатити 35 000 гривень штрафу на користь держави вимагає від волонтера Чернігівська митниця через суд. Волонтер Богдан Сомик з цим не згодний і оскаржує рішення в Чернігівському апеляційному суді. Автомобіль він ввіз у квітні 2022 року для військових і нині за допомогою автівки евакуюють поранених під Бахмутом. Зі слів представниці Чернігівської митниці Галини Мушенок, ввіз автівку він у квітні 2022 року з порушенням закону.

Галина Мушенок пояснює: суть правопорушення в тому, що за документами автівку мали передати Чернігівській міськраді, чого фактично не сталося.

“В декларації про перевезення там чітко зазначено хто є одержувачем цієї гуманітарної допомоги і де її місце розвантаження. І ту декларацію, яку надав Сомик Богдан, там зазначена Чернігівська міська рада і розвантаження даної гуманітарної допомоги це місто Чернігів. Якщо машина була ввезена для Ходорова, то з якою метою Сомик при поданні митної декларації про надання допомоги зазначив цього отримувача”.

Волонтер Богдан Сомик пригадує як переганяв автівку тоді.
“Мені митники порекомендували як заповнити митну декларацію. І кажуть, ви заповняйте, якісь органи самоврядування, які там були у всіх на слуху, де були чи окупація чи ще щось. Ну і там хто вже що заповняв, хто Суми, хто Миколаїв, я заповнив Чернігівську міську раду. Це виключно сталось по рекомендації митників, які ввійшли в становище і незнанням на той час законодавства, яке там буквально свіже було і яке врегульовувало це питання щодо перевезення автомобілів як гуманітарної допомоги”.

На автомобіль для медичної служби гроші збирала Ходорівська громада Львівської області, звідки Богдан Сомик родом. Його вартість склала 70 тисяч гривень. У травні 2022 року автомобіль відправили на Схід, на ньому бойові медики евакуюють поранених військовослужбовців.

Через рік після передачі автомобіля військовим, восени 2023 року, Богдан Сомик отримав повідомлення в додатку “Дія” про відкриття відносно нього адміністративної справи. Волонтер подав апеляційну скаргу і вперше приїхав до Чернігова на її розгляд.

“Призначення — вказане місто Чернігів, вулиця Магістратська, 7. Вид допомоги — вказаний Kia Sportage. Чернігівська митниця з метою підтвердження або спростування фактів направила запит до Чернігівської міської ради на яку отримано відповідь листом, що не отримувала автомобіль Kia Sportage”, — каже суддя Григорій Салай.

“Ми не можемо вважати, що дії Сомика є протиправними і дійсно умисними, щоб нашкодити і державі, а також нашкодити суспільству. Я думаю суспільству буде більш важливо, що автомобіль має бути у ЗСУ, а також має допомогами військовим медиками, а не стояти на штрафмайданчику, гнити, або, можливо, хтось буде їздити. Чи є це співмірним, чи це є справедливим?”, — каже адвокатка Наталія Козачук.

Богдан Сомик рішення суду коментує так:

“35 тисяч гривень, які накладуть на мене штрафу, чи вони допоможуть державі? Но точно знаю, що якщо заберуть транспортний засіб в людей, які виконують на сьогодні добру справу, назвемо прямо, спасають життя військових. Чи вона надасть користь державі? Не знаю”.

Суддя Чернігівського апеляційного суду Григорій Салай відклав розгляд справи до 5 березня 2024 року.
Джерело: Суспільне
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь