49 років працює  в медицині лікар Новобасанської сільської лікарської амбулаторії

Проїжджаючи по центральній вулиці села Нова Басань, помічаємо будівлю, яка мальовничо розташована за кремезними деревами і  на якій видніються пошкодження від обстрілів, дірки на фасаді, поряд приміщення старої амбулаторії, яке ще більше постраждало від обстрілів  під час активних бойових дій на території села у 2022 році.

Зустрічає нас приємна жінка, медична сестра Катерина, почувши , що ми журналісти кличе лікаря – Зою Вікторівну Солошенко, почувши, що ми журналісти Ніжинського вісника, посміхаються:  «Газету нашу знають, читають.» 

Всередині приміщення,  там, де розміщена реєстратура, у стіні величезна наскрізна дірка від пострілу,  яка закрита стендом , також пошкоджені інші кабінети та палата денного стаціонару. 

У амбулаторії працюють два сімейні лікарі: Солошенко Зоя Вікторівна і Стародинов Микола Володимирович – завідуючий. Обслуговують близько чотирьох тисяч пацієнтів у Зої Вікторівни – 1700 пацієнтів(тільки дорослі), а у Миколи Володимировича  – 1900 пацієнтів, серед його пацієнтів і діти.

  • Під час бойових дій на території села амбулаторія не працювала, але  коли ворожі колони орків заходили в село в амбулаторії знаходились завідуючий Микола Володимирович, фельдшер швидкої допомоги  Павленко Анатолій Володимирович і працівник котельні Зубець Андрій Іванович,  який був поранений.  Коли він йшов з котельні до амбулаторії, то орки в його поцілили, так, як попереджали – будуть стріляти на кожен рух, що бачать.  Перейти через дорогу  вони не могли, бо по дорозі йшло дуже багато техніки, тому вони змушені були декілька днів сидіти в амбулаторії. У них не було нічого їсти , вони  і їли сирі яйця, які були в амбулаторії, майже без води і без світла. У пораненого кровила рана,  у його було кульове  наскрізне поранення в живіт. Коли трішки стихло, не знаємо якими силами, але пораненого перенесли до дочки, яка жила через дорогу, сам  Микола Володимирович берегами пробирався до себе додому, а фельдшер тут живе неподалік, тому вибрав момент і дібрався додому.
  • Працівник залишився живим, тепер він проживає в Києві, але пережите дається взнаки, хворіє – розповідає Зоя Вікторівна.
  • Зоя Вікторівна,  де ви знаходились під час окупації, як ви пережили це страхіття?
  • Я живу одна, мій будинок над трасою, тому я перебралася до родичів покійного чоловіка, нас було восьмеро в хаті, бігали  по хатах перевіряли паспорти, допитувались скільки жителів у селі, хлопців роздягали та шукали тату, лазили по погребах.  А в мене на подвір`ї хазяйнували вороги, за хатою , в саду напхали техніки, винесли постіль і матраци в погріб, там і ховались. Над трасою викопали рів і туди вперли танк.  Ми дуже чекали наших хлопців, ми знали, що нас визволять. І коли нелюди почали швидко збиратися і відводити техніку, ми зрозуміли, що наше визволення вже близько. І от ми помітили, що літає дрон і через деякий час почався такий обстріл, що страшно навіть згадати,  родичі були  у дворі і вскочили в погріб, це їх врятувало, бо попало в садову колиску, то потрощило вщент. Я була в хаті з молоденькою дівчиною, вона накрила собою свою дитину і молилась, я молитов не знаю, але повторювала «Господи, прости і помилуй! Спаси і сохрани!» А тоді стало тихо і через деякий час ми побачили наших хлопців, які бігли полем. У моєї свекрухи в погребі орки залишили свого поранено солдата і гранату – наші забрали його в полон.
  • Чи обіцяють вам зробити ремонт приміщення?
  • Так, нам пообіцяли, що зроблять ремонт. Ми працюємо і чекаємо.
  • Зоя Вікторівна, скільки років ви працюєте лікарем? 
  • В медицині я працюю з 1975 року,  інтернатуру проходила в місті Чернігові  і працювала в Ніжині в медичному училищі, а тут працюю з 1983 року.   На сьогодні маю 49 років медичного стажу. Роботу свою люблю, мені подобається знаходитись серед людей.

В телефонному режимі ми поспілкувалися  із завідуючим Новобасанською  сільською лікарською амбулаторією  Стародиновим Миколою Володимировичем, він пояснив, що обстрілювали не приміщення,  а між будівлями, а попадало скрізь, вони їхали по дорозі і з обох боків колони їхали автоматники і кулеметники, які стріляли «куди попало».

Проєкт на ремонт приміщення вже зробили, але так, як у приміщенні амбулаторії повинне бути укриття, то проєкт перероблюється і в цьому році втілиться в життя.

Спілкувалась Марина Ігнатенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь