Рудих білок біля університету стає все більше. Фото

Родзинка парку біля білого лебедя – Ніжинського університету – руді бешкетниці-білочки. Мабуть, ви теж не раз милувалися цими красунями. І годівничка для них, біля входу до Агробіостанції, встановлена дбайливими руками викладачів, наповнюється харчами для пухнасиків уже більше 10 років.

“Останнім часом білок у нас стало більше, – розповідає нам старший викладач кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Борис Кедров. – Ми це помітили. Причина – зникли куниці, які жили десь поблизу. Цієї зими їхні сліди бачили тільки одного разу (вели від 3-го гуртожитку до смітника). А куниця ж – то білчин ворог”.

“А же білок часто лякали коти, які жили в примішенні Агробіостанції, – долучаєься до розмови доцент кафедри біології, кандидат біологічних наук Сергій Пасічник. – Це для рудих неабиякий стрес. Котиків останнім часом немає, то й білкам стало спокійніше”.

Скільки білочок водиться біля університету? Викладачі стверджують, що точно більше десяти. Усі вони – одного виду – вивірка звичайна.

“Білок стало більше, бо зменшилася кількість гніздових птахів, – говорить Борис Кедров. – Білка – вона ж не така вже й вегетаріанка. Так, горішки, ягідки – вона це любить, але ж і пташки та їхні яйця їй за радість. Тваринна здобич – невід’ємна частина раціону рудої. Бо, по суті, білка – це пухнастий щур. І всі звички в неї відповідні”.

Білочки настільки освоїлися там в парку, що навіть на одному з дерев розташували гайно – білчине гніздо.

Зазвичай руді розташовують гайно в розвилці гілок на висоті більше 6 метрів. Гілочки, а всередині, щоб було тепленько, вистеляють сухим листям, травою, мохом, корою. Вхід у гайно завжди обернений до стовбура, щоб не потрапив дощ чи сніг.
Дослідники стверджують, що в одному такому гнізді вміщується одна доросла білка і 5-7 малят.

Тож, мабуть, навесні ніжинських білочок у парку стане ще більше.

Валентина Пильник

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь