Варіанти опалення будинку: як обрати оптимальну систему

 

 

 

 

Обираючи найкращу систему опалення, ви могли помітити, наскільки широкий асортимент опалювальних систем пропонується на сучасному ринку кліматичної техніки. Через те, що кожна система опалення в будинку має свої переваги та недоліки, вибір кращого варіанту може стати вельми непростою задачею. У цій статті ми зібрали найпопулярніші варіанти опалення будинку, щоб ви змогли наочно порівняти їх можливості та зробити обґрунтований вибір для свого житла. А за посиланням можна отримати детальнішу інформацію щодо якісного опалення приватних будинків.

qH9MCww7yQzOchdATa5JGIC-q8knGWC-TXuiP_KFMjNoPrgt0RCCb2MzLhMYJWo3l3oFQMSetjBNzjep0xTYGypX1rftHo3QjkaErQAIzCda8CJq3680Vd0_s4euipHNU2yvvjHtcnpElq-BbLlgog

Як функціонує опалення приватного будинку?

Кожна система опалення, незалежно від її типу, має такі принципи функціонування:

  • Вироблення тепла. Нагріти теплоносій можна за допомогою різних джерел енергії: природного газу, електрики, твердого палива, сонячної енергії або тепла повітря, ґрунту чи води. Для цього використовується котел, бойлер, сонячні колектори чи тепловий насос.
  • Перенос тепла у приміщення. Гарячий теплоносій (вода або повітря) розподіляється системою опалення та надходить до радіаторів або інших теплообмінників у кімнатах. Охолоджена вода повертається контуром до генератора тепла.
  • Терморегуляція. Для підтримки бажаної температури у приміщенні встановлюються термостати, які автоматично контролюють увімкнення, вимкнення та потужність опалювальних приладів.

Класифікація систем залежно від теплоносія

Тип опалення

Теплоносій

Приклади обладнання

Плюси та мінуси

Повітряне

Повітря

Повітряні електрообігрівачі, кондиціонери з функцією обігріву;

Теплові насоси типу повітря-повітря та повітря-вода.

+ Економія місця, простота монтажу;
+ Великий асортимент сучасних приладів.

– Великі енерговитрати, шум.

Водяне

Дистильована вода, антифризи: пропіленгліколь або етиленгліколь.

Газові, твердопаливні, електричні котли;

Теплові насоси типу джерело-вода;

Сонячні колектори;

Радіатори, конвектори та тепла підлога для розповсюдження тепла.

+ Висока енергоефективність та довговічність;

+ Найпопулярніший спосіб опалення в Україні.

– Вища вартість монтажу;

– Ризик аварійного витоку теплоносія.

Парове

Пара

Парові котли та радіатори

+ Найшвидше нагрівання приміщення.

– Висока вартість, складність монтажу;
– Непопулярний спосіб опалення в Україні.

VuGz-uNVfwGdPrrLhhAkhaI5Ub4bDXKJOflyF7VI8N5DPpDq0w9klEB3ZxwYMQ9qvagktQixGzh1xKZ98-PCKTbHr2cF2oBqojnJwU9UPTtsbHl7OZ0na4rFYuDBbw3e7u4TE1go43GNplSSJOgY5g

Від яких параметрів залежить розрахунок необхідної системи опалення

  • Поверховість, планування, орієнтація та опалювальна площа приватного будинку — усі ці фактори впливають на теплотехнічні розрахунки та допомагають обрати слушну за потужністю систему опалення.
  • Висота стелі у кімнатах — цей параметр дозоляє обчислити об’єм кожного приміщення, правильно розрахувати потреби у теплі та виключити появу прохолодних зон у кімнатах.
  • Теплоізоляція стін, підлоги та даху впливає на рівень тепловтрат та енергоефективність усього будинку. Крім того, обов’язково візьміть до уваги втрати тепла крізь вікна, двері та вентиляцію.
  • Кліматичні умови в регіоні вплинуть на вибір потужності опалювальних систем для забезпечення комфортної температури в приватному будинку та дозволять правильно визначити тривалість опалювального сезону.
  • Потреби у нагріві воді для гарячого водопостачання впливають на загальну потужність двоконтурного котла, теплого насосу чи сонячних колекторів.

На що ще можна звернути увагу при виборі системи опалення?

  1. Додатковий приплив тепла від освітлення, побутових приладів, комп’ютерного обладнання, теплої підлоги чи, наприклад, великих вікон приватного будинку;
  2. Опалювальна площа кімнат, в яких потрібна більше чи, навпаки, менше навантаження на опалення;
  3. Особливості задуманого дизайну приміщень;
  4. Бюджетні обмеження на закупку, монтаж та експлуатацію опалювального обладнання.

ujffiG7PHRBRxVIxvd8t4Hnk66cLS0aYmAOd7aOXbhmcV0DKrRn9gyvrxY8AHi7YIr36rWWMHimRRgOpCYIHeIlASZASRKYdTN7BSW5x4JK8X54ZPMzz7TaOofMYmoJJYhMIjqmqmojQjlm3Tsyigw

Хто може допомогти розрахунками та вибором найоптимальнішого варіанту?

Збір вихідної інформації, теплотехнічні та гідравлічні розрахунки за формулами, вибір системи обігріву та моделей опалювальної техніки проводяться у рамках професійного проєктування опалення. В Україні ці послуги надають:

  • Професійні інженерні фірми та інші спеціалізовані проєктні бюро з відділом розробки побутових опалювальних мереж;
  • Великі кліматичні компанії з комплексним підходом, які зможуть не тільки спроєктувати, а й змонтувати та обслуговувати приладдя в процесі його експлуатації;
  • Приватні проєктувальники з усіма необхідними сертифікатами та ліцензіями.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь