Як ми випускали на волю кажана. Фото

Напрочуд теплим і погожим вечором 9 квітня ми, журналісти Нежатину та старший викладач кафедри біології Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя Борис Кедров випускали “в світ широкий” кажана.

РАНІШЕ МИ ПИСАЛИ: Як у Ніжинському університеті зимують кажани. Фото

Дали йому “квиток в доросле життя” на Гуньках, в районі ЗОШ №17, біля тієї самої багатоповерхівки, де в одній із квартир, а саме – у ванній кімнаті напередодні Нового року його виявили господарі. Тварин бажано випускати у тих місцях, де їх було знайдено, адже вони там краще орієнтуються.

Це – пергач пізній, типовий для Ніжина вид, який зустрічається по всій території міста, і його, між іншим, в Ніжині дуже багато!

З настанням осені кажани або мігрують, або, в зв’язку з потеплінням, можуть залишатися у нас на зимівлю. Та нерідко взимку, під час відлиги, коли різко міняється температура – від мінусової до близько нуля, вони прокидаються і шукають собі нове місце. Саме тоді тваринки стають найбільш вразливими і в такий період їх найчастіше знаходять в помешканнях.

Тому, ніжинці, якщо вам випаде таке щастя і ви знайдете посеред зими десь у своїй оселі кажанчика – не лякайтеся, а звертайтеся до Ніжинського університету, на кафедру біології, а саме – до Бориса Кедрова, він має неабиякий досвід у спілкуванні з цією малечею.

Наш пергач полюбляє багатоповерхівки і часто потрапляє до людей через відчинені вікна та вентиляційні ходи.

Борис Юрійович наголошує: “Добре, що цього кажана знайшли, бо квартира деякий час була без господарів, а це маленьке чудо було безпосередньо у ванній, звідки він вилізти ніяк би не зміг. Адже жоден кажан не вміє злітати з місця, з якоїсь поверхні, де йому не вдається хоча б один раз махнути крилами. Йому потрібно щось на зразок сходинки, щоб розправити крила і полетіти. Ну, а в ванній, звісно, цього нема”.

Цей кажан благополучно перезимував у пластиковому контейнері з отворами в холодильнику на кафедрі Ніжинського університету. Зимував там в компанії нетопира білосмугого. В холодильнику витримується спеціальна температура (приблизно +3-+5). Підгодовували тваринок борошнистим хрущаком. Це личинки, які схожі на гусениць. Купити їх можна в інтернет-магазині.

А тепер, з настанням стабільного тепла, кажана випустили в самостійне життя.

До речі, існує багато міфів, пов’язаних з цими цікавими тваринками. Один з них – от вийдете ви літнім вечором на вулицю в чомусь світлому, чи зі світлим волоссям, а поруч летітиме кажан та як вчепіриться вам у нього! На це Борис Юрійович, сміючись, зауважив, що це не так. Справа в наступному: кожна людина має певний запах. Він може приваблювати комах. Кажани, літаючи, бачать велике скупчення комах біля вашої голови, наприклад… Але ж пергач не знає, що то ваша голова, він сприймає це як кущ, дерево. Тому якщо він підлітає і – так, у кажана є так званий мертвий простір, де він летить швидше, ніж встигає обробити інформацію. Тобто якщо кажан обрав собі поживу і летить безпосередньо за здобиччю, то уже не відчепиться. Якщо ви в цей момент поміняєте своє положення, то можете потрапити під його “захват”.

Випустивши нашого пергача, ми ще кілька хвилин милувалися його польотом. А він уже й встиг упіймати собі комаху та поласувати нею. Швидкий та проворний. Нехай світ буде до нього прихильним!

Валентина ПИЛЬНИК

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь