Як у Ніжинському університеті зимують кажани. Фото

Чи траплялося таке, що до вашої оселі залітали кажани? Більшість відповість “так”. І не дивно, адже з початком холодів ці малюки шукають собі прихисток для зимування.  Та якщо тваринки відчувають себе добре, то у людей таке сусідство викликає дискомфорт. Тому у разі такої ситуації ніжинці звертаються до Бориса Юрійовича Кедрова – старшого викладача кафедри біології Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя.

Борис Юрійович уже декілька років опікується кажанами, які не змогли знайти затишний куточок для зимової сплячки. Малеча мешкає у пластикових контейнерах з отворами у холодильнику, що знаходиться на кафедрі Ніжинського вишу. Зараз там перебуває три кажана: дівчинка та хлопчик виду пергач пізній і хлопчик нетопира білосмугого.

Недопира знайшла жінка у під’їзді по вулиці Шевченко. Вона спочатку хотіла залишити його собі, але через тиждень почала шукати кому б його віддати. Бо тримати в приміщенні кажана це не можливо. Вони бувають дуже активними”, – розповідає викладач.

 Борис Кедров додає:  “Другого кажана знайшли в квартирі на Гуньках. І третього теж у під’їзді на вулиці Шевченка”.

Щодо догляду тваринок. Спочатку потрібно оглянути кажанів. Якщо немає ніяких зовнішніх ушкоджень, їх можна помістити в холодильник на добу, для того щоб вони перейшли у більш спокійний стан. Температура повинна бути приблизно +3-+5. Згодом їх вимірюють, зважують та  визначають вид. Якщо все гаразд і вага кажанів достатня, їх можна напоїти та відправляти зимувати до холодильника.

Якщо ж ваги не достатньо, то тоді треба підгодовувати. Приблизно тиждень. Вигодовують зазвичай борошнистим хрущаком. Це личинки, які схожі на гусениць. Купити їх можна в інтернет-магазині”, – зазначає Борис Юрійович.

Після зимівлі кажанів відпускають на волю. Це відбувається приблизно у квітні, коли температура на вулиці залишається стабільно теплою.

Хоча фахівець розповідає: “У 2022 році я спостерігав літаючих кажанів у березні біля нашого університету. Навколо Ніжина ще були військові дії, а вони вже літали, навіть за мінусової температури повітря”.

   Також  тварин бажано випускати у тих місцях, де їх було спіймано. Адже вони там краще орієнтуються.

Якщо немає такої можливості, то ми їх випускаємо на горищі нового корпусу НДУ. Там достатня кількість затишних місць, дуже добре розвинута вентиляційна  система. Одна колонія зимує вже кілька років поспіль під віконною рамою на четвертому поверсі”, – інформує Борис Юрійович.

  Тож, знайшовши кажанчика у себе в оселі, не викидайте його на вулицю. Краще знайдіть людину, яка зможе допомогти тваринці перезимувати.

Софія Купрій для сайту Нежатин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь