У селі Хомине поорудували мародери

Мене завжди зачаровувало це село своєю загадковістю, чарівністю, чистотою, акуратністю.  Всі подвір`я та садиби були охайними та впорядкованими, засаджені квітами. Я завжди звертала увагу на те, що  там де вже давно ніхто не жив і не було нащадків з часом все заросло, похилилося, попадали дахи, але в будинках були зачинені двері на замок.   Всі жили дружно, товаришували, допомагали одне одному. Стояли і  пусті садиби і кожного разу зустрічали гостей  сумною посмішкою сонця, що відбивалась у пустих вікнах. І ніхто не позіхав на чуже майно.

Те, що я побачила цього разу, просто приголомшило …

Майже в усіх садибах «похазяйнували» злодії-мародери: повибивані вікна, розбиті, познімані двері, «розкурочені» ганки і погреби, все де було, або могло бути залізо все розграбоване.  Та найбільша  біль  –  розвалена, понівечена  українська  святиня – піч.  Піч!.. Яка була душею житла, святинею! Її шанували, тримали в чистоті, постійно підбілювали.  Вогонь в печі завжди  вважався священним, був символом непорушності сім`ї,  його оберігали та ставились з повагою. Але знайшлися нелюди, які заради власної наживи  розграбували її. Стоїть зруйнована, похилена, «розтерзана». І такі випадки не поодинокі на жаль, майже в кожній пустій хаті. Не згадують злодії ні про звичаї, ні про традиції, ні про святині і не думають, що зруйнувавши піч та грубу наживи  – на копійки, а будинок залишається  без душі, без опалення.

В країні йде війна, багато переселенців, які могли б заселитися в ті пусті будинки і дати їм друге життя, в селі тихо, гарно, спокійно. А так стоять пусткою, розграбовані та понівечені, але все ще в очікуванні господаря.

Марина Ігнатенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь