Закон про мобілізацію: що змінюється для вчителів

11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила новий закон про мобілізацію. Понад чотири тисячі правок розглянули депутати після першого читання. То що змінюється для педагогічних працівників? Хто ж з вчителів та викладачів може отримати повістку?

Вчителі та інші педагогічні працівники закладів середньої освіти, як пояснила юристка, експертка ГО «Юридична сотня» Марія Звягінцева, не підлягають призову. Так само як і наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Їхня професійна діяльність є гарантією того, що вони не отримають повістки.

Але за однієї умови! Фахівці мають працювати у закладах освіти та мати повне навантаження, не менше ніж на 0,75 ставки. А ось для технічного персоналу закладів освіти таких гарантій взагалі немає. Ці положення не змінилися. Вони законодавчо підтверджені також чинним Законом України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію»

Нагадаємо, Закон ще має пройти процедуру підписання та набуде чинності через місяць після того. 

Освіторія

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь