Вибух на Валу у Чернігові: яке покарання загрожує двом обвинуваченим військовим 

 

 

 

 

Позбавлення волі на строк до трьох років та компенсація матеріальної та моральної шкоди на більш ніж два з половиною мільйони гривень. Таке покарання загрожує обвинуваченим у справі вибуху під час благодійного ярмарку на Валу у Чернігові, що сталося 3 вересня 2022 року.

Про це під час засідання в Деснянському районному суді сказав прокурор Іван Гриценко.

Порушення правил поводження із боєприпасами, що заподіяло тілесні ушкодження кільком особам, тобто вчинення вказаного кримінального порушення. Таким є суть обвинувачення в даному кримінальному провадженні. Вважаю, що вона повністю обґрунтована і підтверджується зібраними доказами, що будуть досліджені в даному судовому засіданні”.

В цій справі обвинуваченими є двоє військових, які безпосередньо, за версією слідства, демонстрували дітям на ярмарку ручний протитанковий гранатомет та не перевірили його боєготовність. Це Валентин Донець та Андрій Гришин.

Валентин Донець та Андрій Гришин на судовому засіданні щодо вибуху на Валу у Чернігові

“РПГ-26 Гришин поклав до столу демонстрації зброї для цивільного населення. Таким чином надав доступ необмеженій кількості цивільного населення, в тому числі й малолітнім доступу до них, а також можливості їх використання. Після цього, фактична демонстрація зброї та боєприпасів цивільному населенню здійснював військовослужбовець Донець Валентин Григорович”.

Прокурор долучив до справи цивільні позови, в яких Донець та Гришин мають виплатити понад два з половиною мільйони гривень матеріальної та моральної шкоди.

Матір травмованого 2-річного хлопчика Романа Надія Божко вимагає 500 тисяч гривень компенсації моральної шкоди для себе, і два мільйони гривень для її сина, який досі перебуває на лікуванні.

Він отримав найтяжчі травми. В момент вибуху він у візочку разом із мамою перебував позаду того, хто стріляв і отримав травми від реактивного струменю. Хлопчика спочатку госпіталізували до реанімації обласної дитячої лікарні, лікарі розцінювали його стан як важкий. Згодом Романа перевезли до київського “Охматдиту”. Наразі Надія із сином перебувають на лікуванні за кордоном.

Обвинувачені свою провину не визнають і з цивільними позовами про матеріальну та моральну компенсацію не погоджуються. За матеріалами слідства, незареєстрований боєздатний РПГ на ярмарок передала третя цивільна людина.

Нагадаємо, 3 вересня 2022 року під час благодійного ярмарку “Північний шарварок” на території Валу у Чернігові пролунав вибух. Однією з локацій була виставка боєприпасів — спрацював ручний протитанковий гранатомет, що був експонатом на виставці. В результаті травмувалося вісім дітей та семеро дорослих.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь