Правчиня Ніжинського бюро допомогла жінці встановити факт проживання однією сім’єю з чоловіком, який помер під час проходження служби

 

 

 

 

Усім відомі випадки, коли молоді люди одружуються, потім розлучаються, а через якийсь час знову починають жити разом, проте до відділу ДРАЦС уже не звертаються. Коли пара починає жити разом, то ніхто не думає, що у будь-який момент без попередження чиєсь життя може зупинитися. Партнери живуть, народжують дітей, ведуть спільне господарство, але юридично вже не оформлюють свої стосунки. Життя завжди непередбачуване. Після передчасної смерті когось з партнерів на шляху іншого виникають перепони, з’являються питання: як оформити спадщину, отримати виплати  на поховання.

Так сталося у родині пані Юлії, яка звернулася до Ніжинського бюро правової допомоги за консультацією. Жінка розповіла, що проживала з чоловіком  у зареєстрованому шлюбі із 1993 року, де народила доньку, однак  у  2004 році вони офіційно перестали бути подружжям. Через місяць зійшлися і знову стали проживати однією сім’єю: разом вели господарство, мали спільний бюджет, займалися благоустроєм будинку, робили ремонт, купували меблі та інші предмети домашнього побуту. Окрім того, усі свята проводили в колі рідних та друзів, відвідували родичів у Ніжині, Чернігові, Житомирі. Коли ж у травні 2022 року під час проходження служби у лавах ЗСУ чоловік помер, пані Юлія зрозуміла, аби отримати спадщину та належні виплати їй потрібно довести у суді, що вони увесь час жили як чоловік та дружина.

Захищати інтереси пані Юлії Ніжинський МЦ з надання БВПД призначив завідувача Ніжинського бюро правової допомоги Наталію Потапенко, яка ознайомившись  із матеріалами справи, підготувала  та подала до Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області  позовну заяву. 09 листопада 2022 року суд задовольнив вимоги, встановивши  факт проживання однією сім’єю, як жінка та чоловік без шлюбу в період з 2004 року до 17 травня 2022 року.

Коментує завідувач  сектору «Ніжинське бюро правової допомоги» Наталія Потапенко.

Часто через недалекоглядність та неналежне чи несвоєчасне оформлення документів люди змушені звертатися до суду. Прикро, що жінка, яка прожила із чоловіком 29 років однією сім’єю, мала у суді доводити своє право на оформлення спадщини після померлого. Навіть, донька не знала, що батьки були розлучені, оскільки між ними завжди були гарні відносини.

Згідно роз’яснень Верховного Суду України  доказами, які свідчать про факт проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу можуть бути свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також суд врахує свідоцтво про смерть одного із “подружжя”, свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з господарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділове та особисте листування, з яких вбачається, що “подружжя” вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства.

У цій справі підтвердженням спільного проживання чоловіка та жінки  стала їх реєстрація за одним місцем проживання, пояснення свідків та  представників житлово-експлуатаційної організації.

До того ж суду були надані сімейні фото, на яких зафіксовано події у різні періоди протягом тривалого часу: родинні свята, випускний та весілля дочки, народження онуки тощо.

Суд  визнав, що надані докази дійсно підтверджують факт проживання однією сім’єю без шлюбу як жінки та чоловіка, тому це дає можливість пані Юлії оформити спадщину та отримати допомогу.

Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень: 740/1851/22

https://legalaid.gov.ua/

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь