Теплопостачання у Ніжині. Терпець ніжинців скоро “урветься”?

 

 

 

 

Нещодавно ніжинцем Євгенієм Ткаченком в одній з інтернет-спільнот була піднята актуальна та болюча тема теплопостачання та функціонування ТОВ «НіжинТеплоМережі».

Вже багато років ведеться палка дискусія між нашими містянами та підприємством через тарифікацію та якість послуг. Підприємство запевняє, що багато років є банкрутом, й тому щорічне підняття тарифів є закономірним. Тим часом ніжинці обурені одними з найвищих цін на теплопостачання в Україні за один кубометр та масово заявляють про бажання перейти на індивідуальне опалення.
Нагадаємо, що 26 червня 2019 року Кабінет міністрів України встановив граничні тарифи на послуги з теплопостачання для українців на опалювальний сезон 2019-2020 років, але це не вплинуло на рішучість ТОВ «НіжинТеплоМереж» підняти ціни вище торішніх показників.
11 липня на розгляд виконавчого комітету Ніжинської міської ради було подано рішення “Про погодження товариству з обмеженою відповідальністю «НіжинТеплоМережі» розрахунку розміру втрат, що виникли протягом періоду розгляду тарифів, встановлення та їх оприлюднення». Згідно з цим проєктом тарифи для населення мали зрости на 50-60 грн, аби покрити витрати, які зазнало підприємство за два останні місяці 2018 року.
В проєкті зазначається, що внаслідок невідповідності ціни на природний газ, встановленої з 1 листопада 2018 року для виробництва теплової енергії для населення, бюджетних установ та інших споживачів ціні на природний газ, які враховані в чинних тарифах на теплову енергію ТОВ “НіжинтеплоМережі”, зазнало значних збитків та не зможе вчасно та якісно надати послуги з теплопостачання на новий опалювальний сезон без погашення цих витрат.
Виходить “замкнене коло”, адже Кабінет міністрів чітко зазначив граничну вартість послуги з теплопостачання для населення у розмірі 1400 гривень за 1 Гкал, а ТОВ “НіжинТеплоМережі” не має змоги розпочати опалювальний сезон без покриття цих витрат.

Тому ніжинський активіст Євгеній Ткаченко у своїй публікації ставить логічне питання: «Які конкретні дії можуть допомогти розв’язати загальну проблему?»

Журналісти сайту «Нежатин» вирішили проаналізувати коментарі під публікацією Євгена й ось, що побачили.
Одні радять всім масово переходити на індивідуальне опалення

Інші радять провести аудит підприємства

Слушним коментарем резюмував з десяток відповідей ініціатор обговорення Євгеній Ткаченко
Альтернатива, на його думку, полягає лише в індивідуальному опаленні й відразу знаходить проблеми в подібному рішенні:
1-ше, потрібен дозвіл, який не завжди видають
2-ге, ціна. біля 30 000 грн, що в Ніжині далеко не всі потягнуть
й додав, що потрібно вимагати проведення повного аудиту та інших перевірок ТОВ«НіжинТеплоМережі».
Наостанок у пана Євгене лишається питання: «Що ми пересічні громадяни можемо зробити для розв’язання проблеми?»

Досить цікавими та логічними є коментарі Сергія Охонька, депутата Чернігівської обласної ради. Сергій Миколаєвич, опираючись на свій багаторічний досвід, зазначає, що масовий перехід на індивідуальне опалення не є найкращим варіантом.

Зокрема, він радить перш за все звернутися за порадою та обрахунками до фахівців, а потім розробити оптимальну систему опалення всього міста. Головне, що необхідно пам’ятати, за словами Сергія Охонька, ні в якому разі не можна знищувати наявну систему постачання тепла. Чи варто дослухатися до цих порад чи ні, вирішувати кожному окремо! Але треба зазначити, що для Сергія Охонька розвиток та добробут Ніжина завжди був пріоритетним й підходив він до кожної проблематики виважено та фахово. Серед його проєктів розробка стратегії розвитку міста, котра провідними експертами була визнаною однією з найкращих в Україні, модернізація аеродрому під “Міжнародний авіалогістичний центр” з можливістю прийняття вантажних літаків та створення терміналів для збереження та їх перевантаження, проєкт «Безпечне місто» для зменшення випадків вандалізму та протиправних дій. Тому варто прислухатися до порад людини, яка має досвід втілення прогресивних та вигідних проєктів.

Аналізуючи настрої ніжинців можна зробити висновок, що терпець громаді «урвався» й вона готова до рішучих дій. Сподіваємося містяни дослухаються до порад професіоналів та найближчим часом на одну проблему в місті стане менше.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь