То чи відмінять ЗНО? Відповідь Кабміну на петицію

 

 

 

 

Восени  сайті електронних петицій до Кабміну була створена щодо Відміни ЗНО в школах, коледжах, технікумах та ПТУ.

Набравши необхідну кількість голосів та навіть більшу – 25619, потрапила на розгляд.

І ось з’явилась довгоочікувана відповідь, та чи задовольнить вона тих, хто ставив свій підпис:

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян” Кабінетом Міністрів розглянуто розміщену на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів (Єдиний веб-портал органів виконавчої влади) електронну петицію щодо відміни зовнішнього незалежного оцінювання в школах, коледжах, технікумах та закладах професійної (професійно-технічної) освіти, яку підтримали понад 25 тис. громадян.
У відповідь на звернення повідомляємо, що державна підсумкова атестація здобувачів освіти є формою контролю відповідності результатів навчання здобувачів освіти вимогам Державних стандартів загальної середньої освіти і є обов’язковою для всіх. Законом України “Про освіту” (далі – Закон) встановлені єдині вимоги щодо проведення державної підсумкової атестації для всіх осіб, які здобувають загальну середню освіту як у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, так і для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.
Відповідно до статті 41 Закону зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання є невід’ємною складовою частиною системи зовнішнього забезпечення якості освіти. Проведення державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання забезпечує єдині підходи до оцінювання результатів навчання у закладах освіти різних типів, форм власності та підпорядкування і створює ефективний та прозорий механізм контролю, зменшуючи корупційні ризики.
На даний час відсутні дослідження, що підтверджують кореляцію (зв’язок) між участю у зовнішньому незалежному оцінюванні та психічними та/або фізичними розладами здобувачів освіти.
Для зменшення хвилювання учасників зовнішнього незалежного оцінювання передбачено процедуру його пробного проведення.
У системі професійної (професійно-технічної) освіти підготовка кваліфікованих кадрів здійснюється за освітніми програмами як із здобуттям повної загальної середньої освіти, так і здобуттям лише кваліфікацій професійної освіти. Навчальні плани і програми закладів професійної (професійно-технічної) освіти передбачають опанування інваріативної складової стандарту повної загальної середньої освіти. З метою зменшення навантаження на учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти варіативна складова стандарту інтегрована із сферою професійної підготовки.
Здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на основі базової середньої освіти здійснюється з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти за типовими освітніми програмами профільної середньої освіти. Ці програми не тільки забезпечують виконання державних стандартів, а і надають закладам право здійснювати профільну підготовку з урахуванням майбутньої спеціальності студентів.
На даний час зовнішнє незалежне оцінювання є обов’язковою формою державної підсумкової атестації та необхідною умовою для вступу відповідно до умов прийому до закладів вищої освіти. Особи, які мають вищу освіту, отримували її відповідно до законодавства.
Крім того, зауважуємо, що статтею 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Отже, вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, що виникли після набрання законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь