Куди поїхати на вихідні: цікаві маршрути Чернігівщини

 

 

 

 

Туристичні магніти Чернігівщини. Їдемо на вихідні!

ЦІКАВО Літо закінчується, а багато хто через карантинні обмеження так і не використав своє законне право на відпочинок. На жаль, більша частина закордонних курортів досі недоступна, а до вітчизняних морів та гір непросто дістатися через обмеження транспортного сполучення. Але не впадайте у відчай – повноцінно відпочити можна недалеко від Чернігова. Адже зовсім поруч є видатні історичні пам’ятки, фантастичні природні краєвиди та цікаві з точки зору дозвілля місця. Варто лише роззирнутися навколо. А ми підкажемо: куди в першу чергу дивитися.

Чернігів стародавній

Жителям Чернігова взагалі не треба кудись їхати, щоб цікаво відпочити. Адже вся визначна історична частина міста – це територія Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Заповідник створений у 1967 році. Він включає 26 пам’яток архітектури національного значення, пам’ятники гетьману Івану Мазепі та князю Ігорю та інші цікаві об’єкти. А шість пам’яток домонгольського періоду, на думку істориків є одними з найдавніших у Східній Європі.

У першу чергу варто звернути увагу на Спасо-Преображенський собор – один з найдавніших храмів Русі. Поряд – ще один свідок князівськой доби – Борисоглібський собор. Це усипальниця князів роду Давидовичів, а пізніше головний храм кафедрального монастиря.
Особливою популярністю користується печерний комплекс (з підземними церквами, келіями та галереями) Троїцько-Іллінського монастиря. Комплекс заснований ченцем Антонієм – фундатором славнозвісної Києво-Печерської лаври.
Заповідник має різноманітні фондові колекції: іконопису, стародруків, археологічних матеріалів та єдину в Україні збірку архітектурного дерев’яного різьблення ХІХ – поч. ХХ століть, яке прикрашало будинки мешканців Чернігова.

Як доїхати:
 заповідник знаходиться в центрі міста Чернігова (142 км від Києва), легко дістатися як громадським транспортом (рейсові автобуси, електрички з Києва) так і власним авто.
м. Чернігів, вул. Преображенська, 1
https://oldchernihiv.com/


Гетьманська столиця

Національний історико-культурний заповідник у Батурині створений у 1993 року на базі комплексу пам’яток культурної спадщини та природи, пов’язаних з історією українського козацтва доби Гетьманщини.

До складу заповідника увійшло 58 об’єктів культурної спадщини, серед яких 5 пам’яток національного значення. Це безцінні пам’ятки історії, архітектури, культури, археології і природи.

Цитадель Батуринської фортеці в натуральну величину на історичному місці було відтворено у 2008 році. Важливим об’єктом Цитаделі є замкова дерев’яна Воскресенська церква, яка є усипальницею героїв Батуринської оборони 1708 року.
Встановлений на Цитаделі пам’ятник жертвам Батуринської трагедії 1708 року став першим вшануванням пам’яті шістнадцяти тисяч українців, які загинули в Батурині в 1708 році, відстоюючи право на незалежну державу.
До видатних пам’яток палацово-паркової архітектури України періоду класицизму належить палац гетьмана України Кирила Розумовського, зведений у 1799-1803 роках за проєктом яскравого представника епохи класицизму – архітектора Чарльза Камерона.
Дві пам’ятки заповідника розташовані за межами міста на відстані 8–11 кілометрів. Біля села Пальчики знаходиться могила видатного бджоляра, винахідника рамкового вулика, засновника першої в світі школи бджільництва Петра Прокоповича. А в селі Вербівка – Батуринський Миколо-Крупицький монастир.

Як доїхати:
 до Батурина можна дістатися потягом до станції Бахмач або Конотоп, далі на автобусі; також можна дістатися власним авто (від Чернігова до Батурина – 153 км, від Києва до Батурина – 220 км).
м. Батурин, вул. Гетьманська, 74
https://baturin-capital.gov.ua/


Унікальна природа поруч

У Козелецькому районі розташовані два природні об’єкти: парк «Беремицьке» та Міжріченський регіональний ландшафтний парк.
Парк природи «Беремицьке» був відкритий для відвідувачів 13 жовтня 2017 року. Проєкт є першим недержавним природоохоронним проєктом в Україні, що бере участь у реалізації проєктів європейських фондів та національних парків. Тут займаються збереженням, вивченням та відновленням унікальних природних комплексів Придесення – відновлюють популяції тарпанів, диких биків, зубрів
На території парку природи «Беремицьке» облаштовані туристичні маршрути. Тут можна зупинитись в будиночках та наметовому кемпінгу, приготувати їжу в зоні для пікніків, відвідати зоопарк та музей диких котів. Також відбуваються різноманітні масові заходи (фестивалі, акції, флеш-моби) історичного та природоохоронного спрямування.

Як доїхати:
 власне авто, автобуси за розкладом: Київ – Остер, Чернігів – Остер (відстань від Києва – 70 км , від Чернігова – 92 км).
с. Беремицьке
https://beremytske.com.ua

«Міжрiчинський» – найбільший регіональний ландшафтний парк в Україні. Він створений у 2002 році і включає землі Козелецького та Чернігівського районів у межиріччя Дніпра та Десни. Парк є однією із ключових територій Всесвітньої екологічної мережі, адже розміщується на перетині Дніпровського та Поліського екокоридорів.
Основою парку є Бондарівське болото та озеро Святе. Загалом же це величезна територія соснових лісів, піщаних дюн льодовикового походження, унікальних непрохідних боліт, заплавних лук, ділянок вікових дубів, вересових пущ, ковилового степу, заростей оленячого та ісландського лишайників. Багатий і тваринний світ парку – козулі, кабани, лосі, вовки, лисиці, олені, рисі, зайці, бобри, куниці, сірі журавлі, тетеруки орлани…
На території парку проводять екскурсії (в тому числі і для дітей), організовують тренінги (наприклад – з основ виживання у дикій природі), спортивні змагання, походи (облаштовано 4 марковані екостежки).
Також на території парку обладнано кілька місць для приготування обіду на вогнищі, працює музей традиційних лісових промислів Полісся – лозоплетінню, рибальству, мисливству, бортництву, деревообробці, збиральництву. .

Як доїхати:
 власне авто, рейсовий автобус з Чернігова та Києва до Остра. Відстань від Києва до парку становить 134 км, від Чернігова – 60 км.
с. Отрохи
https://discover.ua/locations/mezrechenskiy-regionalniy-landshaftniy-park


Неперевершена Качанівка

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» створений у 1981 році та діє на базі дворянської садиби кінця ХVІІІ – поч. ХХ ст. Унікальність комплексу полягає в тому, що це єдина садиба в Україні, яка зберегла цілісність та стильову єдність.

Качанівський парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ – поч. ХХ століть. Доповнює парк архітектурний ансамбль садиби, який налічує 24 об’єкти. Окрасою ансамблю є неперевершений палац в стилі неокласицизму. Його доповнюють допоміжні будівлі південних і північних служб разом із садибною церквою Св. Георгія Хозевіта.
У ХІХ – початку ХХ століть садиба була осередком духовної культури на Лівобережній Україні. Культурно-мистецький розквіт качанівської садиби тісно пов’язаний з відомою родиною меценатів Тарновських. Володіючи Качанівкою протягом майже всього ХІХ століття, вони за досить короткий час перетворили маєток на відомий осередок мистецтва не лише в Україні, а й за її межами. Тут гостювали Микола Глінка, Семен Гулак-Артемовський, Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Пантелеймон Куліш, Ганна Барвінок, Василь Штернберг, Ілля Рєпін, Олександр Лазаревський, Дмитро Яворницький, Микола Костомаров та інші видатні особистості.
Протягом майже всього ХІХ ст. Качанівка була і своєрідним музейним центром, де були зібрані видатні твори як західноєвропейських майстрів ХVІІІ – ХІХ ст., так і відомих українських та російських художників.

Як доїхати: власне авто, автобус у напрямку Києва, Чернігова, Ніжина та Прилук (відстань від Києва до Качанівка – 186 км, від Чернігова – 177 км).
с. Качанівка, вул. Глінки, 1
https://chernihivregion.travel/turystychni-obiekty/zamovlennia-ekskursii/item/1086-natsionalnyi-istorykokulturnyi-zapovidnyk-kachanivka


Слово о полку Ігоревім

Новгород-Сіверщина є материнською землею «Слова о полку Ігоревім». Саме тут була створена ця пам’ятка давньоруської літератури, яка є першою писемною пам’яткою, що дійшла до наших днів. Тож логічно, що саме тут у 1990 році з’явився Новгород-Сіверський історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім»

До складу заповідника входять: музей «Слово о полку Ігоревім», краєзнавчий відділ, Успенський собор (ХVІІІ ст.), Миколаївська церква (ХVІІІ ст.), Тріумфальна арка (ХVІІІ ст.), Торгові ряди та склади (ХІХ ст.). Це єдиний в Україні державний музей, присвячений найвідомішій славетній пам’ятці красного письменства Київської Русі.
В експозиції представлені старовинні та сучасні видання літературної пам’ятки, переклади її на іноземні мови; археологічні знахідки доби Київської Русі; графічні та художні твори, скульптури, тощо. Музей-заповідник володіє колекцією стародруків та богослужебних книг, великою колекцією ікон (деякі з них є рідкісними і унікальними), колекцією нумізматики.
Краєзнавчий відділ знайомить з історією міста Новгород-Сіверського, етнографією та флорою Сіверського краю.
Комплекс архітектурних споруд Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника є одним з визначних в Україні.

Як доїхати:
 власне авто, рейсовий автобус з Чернігова (відстань від Чернігова – 175 км, від Києва – 328 км).
м. Новгород-Сіверський, вул. Пушкіна, 1
http://ns-slovo.org.ua/

Gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь