Вперше за 4 роки: на кір захворіла 7-річна дитина з Ніжина

На Чернігівщині вперше за чотири роки зафіксовано один випадок кору.

Це 7-річна дитина з Ніжина, вважається, що вона пройшла відповідну вакцинацію згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Такий приклад доводить, що кір – хвороба доволі підступна і окрім щеплень (які , безперечно, зведуть до мінімуму появу ускладнень та покращать перебіг захворювання) необхідно дотримуватися інших правил попередження захворювання.
«На території області спалахи кору були у 2012-2013-му роках, 2018-2019-му роках. Цей випадок не якась аномалія, адже спостереження за хворобою свідчать, що періодичні спалахи кору зазвичай трапляються приблизно раз на п’ять років, – стверджує заступник генерального директора з організації епідеміологічного нагляду ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Артем ЯРОШЕНКО, – а ця дитина відвідувала приватний навчальний заклад, в якому навчається шість осіб. Вона нікуди не виїжджала, постійно перебувала у Ніжині.
Звісно, виникає питання, де вона заразилася? Можливо, що її документ про вакцинацію був фіктивний, як це інколи буває. І це треба з’ясувати. Втім, навіть якщо дитина і щеплена насправді, перебіг хвороби буде легким за умови дотримання рекомендацій лікарів, без катаральних проявів та багатьох висипок на шкірі.
Кір – доволі висококонтагеозне захворювання. Якщо оточуючі перебуватимуть поруч із хворим, що виділяє збудника ( а це два дні до появи висипок та три дні після висипки), тоді їхні шанси захворіти будуть дуже високими (майже 80%), адже вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом.
Нині в Україні в наявності два види комбінованої вакцини КПК (кір, паротит, краснуха) – бельгійська та американська. Вони доволі ефективні, бо проходять всі етапи досліджень, сертифікації та випробувань перш ніж потрапити до кінцевого споживача. Вакцину слід вводити дітям першу дозу – у 12 місяців, другу – у 6 років, дорослим аби не захворіти і при умові, що вони не були щеплені, можна вакцинуватися у будь-якому віці.

Всі шкірні прояви при кору можуть відображатися і на внутрішніх органах людини. Звідси і поява деяких ускладнень після перенесеного захворювання. Тому тільки вакцинація здатна попередити такі явища.
Профілактика кору перевірена роками – це вакцинація! Крім того, вберегтися від неї можна – якщо ви не будете відвідувати стаціонарні інфекційні відділення, де знаходяться такі хворі, уникати зайвого скупчення людей, триматися подалі від людини, що має ті або інші застудні явища, частіше мити руки із милом, обробляти фрукти та овочі, використовувати санітайзери, провітрювати приміщення – тоді ваші шанси залишатися здоровими зростуть у рази.

Отже, слідкуйте за собою!

http://cnobldses.gov.ua/

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь