Банківські карти – Шахраї вигадують нові технології з грабунку українців

 

 

 

 

Шахраї щорічно викрадають мільйони гривень з банківських рахунків довірливих українців, при цьому їх методи стають все більш витонченими. “Апостроф” розбирався, як найчастіше “розводять” наших співвітчизників, і як найкраще убезпечитися від цих схем.

Були ваші, стали наші

В Україні не перший рік популярні різні види фінансового шахрайства. Аферисти усілякими способами намагаються дістатися до грошей на банківських рахунках українців. Нерідко їм це вдається – коли люди втрачають пильність та ведуться на дивні повідомлення або дзвінки з невідомих номерів.

Згідно з даними Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем, в 2019 році шахраї викрали 362 мільйони гривень з банківських рахунків українців. У 2018 році ця сума була значно меншою – 245 мільйонів гривень.

Незважаючи на те, що представники банків часто заявляють, що не можна передавати чужим людям номер карти, термін її дії та CVV-код, українці продовжують попадатися на вудку шахраїв.

Найчастіше жертвами злодіїв стають літні люди, які звикли довіряти всім без винятку. Особливо тим, хто видає себе за представників деяких “структур”.

У цьому році ще більших обертів набирає метод так званої соціальної інженерії – коли зловмисники будь-яким способом змушують громадян розголосити особисті дані, реквізити карт, банківські коди та паролі мобільних операторів.

Подзвони мені подзвони

“Вітаємо, ви виграли автомобіль. Зателефонуйте за вказаним номером і дізнайтеся, як отримати свій приз”, – знайоме повідомлення?

Чи не щодня сотні українців отримують подібні СМС-повідомлення, відправлені з незнайомих номерів. А далі починається найцікавіше.

Ті, хто вірять у “випадкову посмішку долі”, дзвонять за вказаним номером, після чого деякі люди дійсно збагачуються. Але не ті, хто дзвонить.

Схема досить проста: шахрай вітає людину з перемогою, говорить, що номер був випадково згенерований як виграшний. Але для того, щоб отримати свою машину, необхідно перевести певну суму в якості податкового збору. Людина на радощах готова віддати кілька десятків тисяч гривень, аби отримати бажане авто.

Але після відправки коштів у виграші залишається тільки зловмисник.

Схема “наберіть по телефону” працює не тільки з виграшем автомобіля або великою сумою.

Також можуть приходити такі повідомлення: “Оплата послуг з вашої картки здійснена успішно на суму ХХХ. Для отримання інформації зателефонуйте за вказаним номером”. Далі схема працює приблизно так само.

Якщо надійшли подібні повідомлення про зняття коштів, і є бажання це перевірити, краще зателефонувати на офіційну “гарячу лінію” банку, але не набирати номер з повідомлення.

“Ваша карта заблокована”

Схема з блокуванням карти дуже схожа на попередню.

Так, може прийти повідомлення зі словами: “Ваша карта заблокована, зателефонуйте за номером: ХХХ ХХХХ”.

Але може трапитися і так, що шахрай телефонує потенційній жертві, представляється працівником банку, в якому обслуговується людина, повідомляє, що карта заблокована і починає залякувати і тиснути, що треба терміново повідомити термін її дії та захисний код.

Найчастіше такі методи застосовуються відносно людей середнього віку, оскільки вони, як правило, є найактивнішими користувачами банківських карт.

“Якщо ви не можете зрозуміти з ким спілкуєтеся – зі співробітником або шахраєм, потрібно звертати увагу на те, що і як говорить співрозмовник, на тематику, про що йде мова. Головна мета шахрая – отримати конфіденційну інформацію, яка допоможе йому здійснити неправомірну платіжну операцію”, – каже керівник напрямку щодо протидії шахрайству “Альфа-Банку” Юрій Хмеленко.

Хотіла заробити, а ледь не втратила

Ще одне перевірене місце для шахраїв – сайти безкоштовних оголошень. Там працює кілька схем.

Ось одна з них. Жінки і дівчата неодноразово потрапляли в пастку злочинців, коли хотіли продати своє весільне плаття або плаття з випускного.

Телефонує людина під виглядом покупця, говорить, що він власник салону з прокату суконь та хоче придбати їх вбрання. Чоловік пропонує відразу перевести всі гроші на картку, але продавщиці потрібно піти до банкомата та перевірити баланс на картці в іноземній валюті (в цей момент “покупець” розмовляє з жертвою і випитує всі дані карти – зокрема термін дії, захисний код).

Ледь не стала жертвою такого шахрайства дівчина Аня, яка через рік після випускного вирішила продати своє плаття. “Мене дуже здивувало, що не питали ані про розмір сукні, ані про матеріал, з якого вона виготовлена”, – розповідає вона.

Дівчину врятувало те, що на карті не було коштів, і вона не погодилася повідомити особисті дані картки: “Коли прийшло повідомлення про недостатність коштів на рахунку, я зрозуміла, що маю справу з шахраями”.

Однак історій, коли так звані “покупці” або “продавці” на невідомих сайтах або в соціальних мережах наживаються на довірі громадян, безліч. Тому і поліція, і банки закликають українців не робити передоплату та уважно підходити до процесу продажу свого майна.

До речі, досі не втрачає актуальності зчитування даних з банківських карт за допомогою банкоматів – простіше кажучи, скімінг.

Шахраї встановлюють на картрідер банкомату спеціальний зчитувальний пристрій, який копіює дані магнітної смуги банківської карти. Так злодії отримують всю необхідну інформацію і створюють клон карти. А завдяки маленькій, ледь помітній камері дізнаються і пін-код.

Тому завжди потрібно перевіряти банкомат на наявність сторонніх елементів. А ще краще замінити звичайні картки з магнітною смугою на ті, в яких є чіп – такі карти вважаються більш захищеними та надійними.

СкрімінгФото: 24gadget.ru

Мета одна

Шахраї вигадують все нові і нові схеми злочинів, але у них всіх мета одна – отримати наші гроші, швидко, легко і без зайвих доказів.

Перераховані вище випадки – далеко не повний перелік шахрайських схем. Адже сидячи вдома та здійснюючи покупки в невідомих інтернет-магазинах, так само можна легко потрапити в тенета зловмисників. Отже, потрібно обережно підходити до питання особистих даних, особливо, якщо це стосується коштів.

Слід також знати, що злочинці навчилися підробляти телефонні номери банків, які часто здаються знайомими, але по факту не є такими.

“Знайомі номера не завжди реальні. Шахраї навчилися купувати дубльовані номери, які банки розсилають СМС своїм клієнтам, реєструють на такий номер назву банку, щоб одна з букв була з іншого алфавіту. І ми, отримуючи СМС, думаємо, що з нами комунікує банк”, – говорить директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Завжди потрібно перевіряти номер на офіційному сайті банку і, якщо виникає необхідність, дзвонити саме на нього.

До речі, банки вкрай рідко йдуть назустріч клієнту і повертають втрачені через необачність гроші. Якщо це суми в межах 3000 – 5000 гривень, шанси повернути втрачене є. Але в основному говорять, що така помилка – вина клієнта. Адже працівники банків завжди підкреслюють, щоб дані карти клієнт не передавав третім особам.

Як не стати жертвою шахраїв

Перш за все, потрібно пам’ятати банальне, але найважливіше правило – ніколи нікому не передавайте номер своєї картки, термін її дії та CVV-код. Представнику банку ця інформація взагалі не потрібна ані для блокування вашої картки (якщо раптом виникла така необхідність), ані для перевірки іншої інформації.

По можливості, радять представники банків, для інтернет-покупок краще мати окрему картку. А ще краще встановити ліміт на онлайн-покупки.

Коли надходять повідомлення про блокування картки або списання з неї коштів, не варто телефонувати за вказаним номером, краще звернутися за офіційним телефоном контакт-центру банку.

Слід утримуватися від фінансових операцій з публічної точки доступу Wi-Fi. Це стосується будь-яких операцій: оплати товарів, послуг, комунальних платежів або просто входу на вебсайт свого банкінгу.

Якщо в родині є люди похилого віку, розкажіть їм про можливі схеми шахрайства і застережіть їх від необачних кроків.

Потрібно завжди пам’ятати стару істину: “безкоштовний сир буває тільки в мишоловці”, а спокуса отримати несподіваний “подарунок долі” може коштувати дуже дорого.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь