Бюджет громади Ніжина на 2021 рік затверджено: деталі та цифри

 

 

 

 

Сьогодні, 24 грудня на четвертій сесії Ніжинської міської ради VIII скликання депутати прийняли бюджет Ніжинської міської територіальної громади на 2021 рік.

Повідомляє «Нежатин»

Зауважимо, що термін прийняття бюджету був рекордним. Вперше за 20 років його прийняли без особливих питань, завдяки професійності міського голови Олександра Кодоли і його заклику до дисципліни під час сесійного засідання. Депутати рекордно розглянули більше 80 питань за декілька  годин.

Треба віддати належне і депутатським комісіям, які попередньо розглянули і узгодили бюджетні  питання, а не як раніше – виносили їх на «годинні обговорення» в сесійній залі.

Тож, про бюджет

На 76 млн грн. бюджет Ніжинської громади зростає, в порівнянні з 2020 роком, але в той же час власних доходів громада планує отримати лише 386 млн. грн. Вони збільшуються на 22 млн. або на 6%, порівнюючи з початковим планом, але бюджет Ніжина все одно в дефіциті.

«З державного бюджету ми будемо отримувати базову дотацію в розмірі 14,7 млн. грн. та освітню субвенцію в розмірі 124 млн. грн. – зазначив міський голова Олександр Кодола – і хоча освітні субвенції збільшуються в порівнянні з минулим роком, але на зарплату педпрацівникам нам буде не вистачати ще 13 млн. грн. Тобто ці кошти ми маємо дофінансувати з власного бюджету на делеговані державою повноваження, тобто на освіту”.

67 % фінансового ресурсу, тобто 352 млн грн. планується направити на утримання бюджетної сфери, що на 30 млн більше в порівнянні з розподілом 2020 року і загальна потреба забезпечена на 81 %.

Загалом бюджет збалансований у межах планових доходів.

Міський голова подякував за роботу фінансовому управлінню, бюджетним комісіям, які провели кропітку та важливу роботу, але дефіцит коштів в порівнянні з потребою, наданою головними розпорядниками коштів, складає 60%, тобто на потреби Ніжинської громади треба  882 млн грн.

Що в планах

Заплановано фінансування 68 цільових програм, на суму 59, 3 млн. грн., видатків з благоустрою, поточного ремонту та утримання доріг в сумі 39 млн. грн.

Бюджет розвитку на 2021 рік планується в обсязі 57,1 млн. грн. В його межах заплановано видатки на продовження реконструкції центральної частини вулиці Шевченка та площі Франка, планується  реконструкція вул. Гоголівська, ремонт по вул. Гребінки, у сквері Богдана Хмельницького, Миколи Гоголя, співфінансування реконструкції приймального відділення міської лікарні в сумі 4,4. млн. грн в рамках проекту «Велике будівництво».

Олександр Кодола зазанчив: сподіваємося, що наступного року Ніжин і вся міська громада отримає вже сучасне поліклінічне – діагностичне відділення, на ці потреби виділено близько 13 млн. грн з державного бюджету і наступного року ми маємо дофінансувати свою частину. Також Міністерство охорони здоров’я планує придбати нам сучасне медичне обладання на суму близько 80 млн. грн.  – це буде комп’ютерний томограф, магніто-резонансний томограф, ангіограф, і ми за власні кошти закладені в бюджет міста, придбаємо цифровий сучаснй рентгенапарат на суму більш, ніж 4 млн грн.

Якщо ці плани втіляться в життя, то ніжинці зможуть отримати якісне діагностування і лікування, вже не виїжджаючи в інші міста, а у себе вдома, в міській лікарні.

Коментуючи журналістам питання бюджету на 2021 рік, начальник фінансового управління Людмила Писаренко зазначила, що головне для міста, це перш за все, передбачити захищені статті: заробітна плата для бюджетної сфери та енергоносії.

“На захищені статті у нас потреби на наступний рік 437, 2 млн. грн., а власних доходів лише 386, 6 млн. грн. Якщо порівнювати ці дві цифри, то у нас бюджету не вистачає навіть на захищені статті. В зв’язку з цим, місто – дотаційне – повідомила вона – нам дається базова дотація освітня субвенція, але ж ми розуміємо, що всі кошти ми не можемо направляти на захищені статті, у нас ще багато інших видатків і потреб, тому на бюджетну сферу ми видіялємо щорічно приблизно 80% від потреби. В минулому році було 76 % від потреби, в цьому році – 81%. Тобто ми збільшили видатки на бюджетну сферу, в зв’язу зі збільшенням мінімальної заробітної плати. На всі інші видатки потрібно 445 млн, ми виділяємо 173 млн. грн. Тобто бюджет збалансований в межах доходів, але відповідно не збалансований до потреби і так щорічно, тому, що дохідна частина низька, над цим треба працювати.

Також Людмила Писаренко підкреслила, що перспективи у нас є, не допущеня кредиторської заборгованості на кінець року, така ситуація стабільно з року в рік. Ми передбачаємо збільшеня бюджету за рахунок вільних залишків і перевиконання бюджету. Ми запланували реальну дохідну частину, яку є можливість перевиконати протягом року.

Після прийняття вищезазначеного рішенння міський голова Олександр Кодола привітав усю Ніжинську громаду з прийняттям бюджету на на 2021 рік.

Тож, рухаємося далі.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь