Види софітів для підшиву покрівлі, та чим відрізняються

Софітом називається матеріал для підшивки виступаючих елементів даху, тобто тих, що звисають та потребують додаткового облаштування. Відомо, що зведення даху – це не тільки монтаж покрівельного покриття, але й встановлення ряду додаткових комплектуючих. Одним із них і є софіт, що став незамінним матеріалом в покрівельному будівництві.  Які існують різновиди, кольорові рішення та виробники софітів, можна переглянути на https://budstroy.kiev.ua/uk/catalog/pokrivelni-materiali/sofit-plastikovij-pvh/, сайті компанії Будстрой. Карнизна підшивка є доволі функціональним елементом, бо необхідність її облаштування викликана ймовірністю:

  • Проникнення птахів під покрівельний простір.
  • Забруднення листям та іншим сміттям, що може зібратись під покрівлею.
  • Потрапляння опадів під покрівлю, що викликає псування деяких складових покрівельного пирога.

Які існують різновиди софітів

Урізноманітнення продукції – завжди перевага для кінцевого споживача, адже можна обирати софіт з бажаними властивостями та із бажаної сировини. Так і софіти виготовляються або із металу, або з пластику. Що стосується експлуатаційних якостей кожного з варіантів, то:

  1. Пластиковий софіт – більш простий та вразливий перед зовнішніми впливами, зокрема, механічними. Відповідно і ціна такого виробу буде нижчою, адже є більш надійні варіанти цього матеріалу.
  2. Металевий софіт – довговічний и вирізняється своєю винятковою міцністю, як і переважна більшість металевих виробів та матеріалів. Звісно така сировина потребує додаткового захисту від корозії та механічних пошкоджень, на кшталт деформацій, але в загальному є найбільш надійним серед усіх видів софітів.

Якщо з пластиковим софітом легше працювати під час монтажу, то металевий буде слугувати значно довше. Тому вибір лише за домовласником та тільки він обирає для себе головні критерії вибору продукції.

В чому відмінність перфорованих і неперфорованих софітів

Окрім поділу софітів за видом сировини, також продукція поділяється на види в залежності від наявності перфорації. Наявність чи відсутність отворів на поверхні панелей, якими підшивають карнизи, суттєво змінює мікроклімат під покрівлею. Основні відмінності полягають в наступному:

  • Перфорований софіт має спеціальні отвори, вони невеликі, але через них вентилюється підпокрівельний простір. Завдяки такому процесу можна уникнути появи конденсату, цвілі, грибку на дерев’яних елементах дахової конструкції. Якщо будинок має мансарду чи горище, то необхідність вентиляції навіть не обговорюється.
  • Неперфоровані софіти не мають жодних отворів, тому формують суцільний захист. Краще підходять для тих дахів, де немає потреби в вентиляції повітря.

Обирають софіт з огляду на ці функціональні особливості, також звертають увагу на кольорові рішення та звісно на ціну продукції. Кольорова гамма не обмежується монотонними рішеннями, є ще продукція під дерево.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь