Комунальний зашморг чи недолугі управлінські рішення ?

 

 

 

 

За останні роки міська влада Ніжина створила чимало неефективних та нежиттєздатних підприємств. На деякі з них, а саме: на утворення та оплату керівництва, були витрачені немалі бюджетні кошти, втім, підприємства чомусь так і не запрацювали. Це такі, як “НІЖИН ФМ” (код ЄДРПОУ 44649664), засноване у 2022 році, та комунальне підприємство “Агенція інвестиційного розвитку” Ніжинської міської ради (ЄДРПОУ 32094754).

Багато питань виникає і до створеної Муніципальної варти – КП “МСП-ВАРТА” (код ЄДРПОУ 43978464, зареєстрованої 05.01.2021), яка для міського бюджету обходиться в мільйони гривень, а фактично – просто дублює діяльність відділу з благоустрою та поліції.

Нещодавно на базі КП «Комунальний ринок» міська рада отримала грантові кошти на відкриття швейного цеху. Додавши з міського бюджету сотні тисяч гривень, у квітні підприємство запрацювало, що стало позитивною новиною у розрізі постійних корупційних справ міського голови та судових процесів секретаря ради.

Але ж, щоб створити підприємство за грантові та бюджетні кошти, багато розуму не потрібно, якщо ще на цьому можна підзаробити. А от створити житєєдіяльну систему, яка б ефективно працювала, то для цього вже потрібен хист і бажання, а ще – розуміння сьогодння та ситуації на ринку збуту продукції та закупівлі сировини.

Саме це питання підняли депутати на засіданні бюджетної комісії 5 червня, коли розглядали виділення 400 тис грн на найближчий місяць і утримання цього КП.

Депутат Сергій Охонько зауважив, що, звісно, це позитивна і потрібна справа, але потрібно мати чітке розуміння виведення підприємства як мінімум в беззбитковий рівень, інакше це буде просто чергова яма, на яку будуть витрачатися мільйони з ніжинського бюджету.

Сергій Миколайович запропонував провести спільну нараду з керівництвом задля пошуку ефективної стратегії розвитку підприємства, хоча в цих умовах це вкрай складно і перспективи прибутковості дуже примарні, та й створення заздалегідь неприбуткових підприємств йому не зрозуміло.

Депутат Юрій Валерійович Хоменко запропонував місцевим КП замовити у підприємства замовлення з пошиву спецодягу, а також підняв питання життєспроможності, й, у разі, якщо немає реального бачення розвитку підприємства, то шукати шляхи, щоб унеможливити витрати з бюджету.

Перший заступник міського голови Федір Вовченко запевнив комісію, що цих 400000 грн буде достатньо для запуску підприємства і більше запитів на утримання КП не буде.

Новий директор КП Руслан Костриця повідомив, що ситуація непроста і, погоджуючись на посаду директора КП, його не поставили до відома, що потрібно буде ще й займатися швейним виробництвом. Втім, він готовий зробити все можливе, щоб вивести його у прибутковість, хоча поки теж не має розуміння, як це зробити, і підтримує пропозицію спільно провести консультативні наради щодо розвитку підприємства.

Спеціаліст від відділу інвестицій Юлія Кузьменко, розробниця даного проєкту, зауважила, що ситуація, коли планували створювати швейне виробництво, і та, яка є зараз – докорінно змінилася. Рік тому для цього були сприятливі умови, а на даний час конкуренція підприємств легкої промисловості Китаю та Турції не дають створити конкурентно спроможне середовище в Україні. Тож розуміння, коли проєкт стане прибутковим, в неї немає, однак фахівець готова допомагати і далі в подоланні проблематики.

Тож обговорення продовжуються, а КП отримає 400000 грн на існування – депутати дали шанс спробувати налагодити виробництво. Хоча, на думку деяких депутатів, простіше було б передати підприємство в оренду ефективним в цій галузі фахівцям, аніж постійно дотувати його.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь