У Крутівській громаді – зразковий старостат!

Село Бурківка засноване у першій половині XVII запорізькими козаками. На території села росло багато буркуну, від цієї рослини і дістало село назву. У середині 18 століття у селі було 18 дворів і 138 жителів. Село стоїть на річці Рибець. Має свою цікаву історії та щирих і привітних людей.                                                                                          

Невеличке, затишне, мальовниче село Бурківка виринає із-за дерев і вражає своєю чистотою, впорядкованістю та затишком. Тільки в’їжджаєш відразу видно дбайливу руку господаря, викошені обочини по під дорогою, в селі, як на картинці, все пофарбоване, доглянуте. На початку села працюють люди, косять та прибирають. На вулицях тихо – всі по городах, лише дітвора штурмує дитячий майданчик.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Біля старостату нас зустрічає незмінний колишній сільський голова до об’єднання у 2020 році і теперішній  староста села Андрій Дзюба.

Починаємо подорож старостатом, видно, як Андрій впевнено, з гордістю розповідає про довірене йому господарство, відчувається, як цінує і дбає про кожен заклад і кожного працівника.

В старостаті працюють всі державні заклади, окрім школи, яку на превеликий жаль довелось закрити ще у 2016 році. Дітей в селі зовсім мало – 17,  найменшому чотири рочки, тобто за останні чотири роки не народилося жодної дитини. Але село живе. Працює пожежна частина, на базі якої працює вже легендарна машина ЗІЛ-157, трьох мостовий з п’ятитонною бочкою для води. Хоч цій машині вже під 60 років, але пост не здає і вірно служить старостату і громаді, біля неї порається пожежник Михайло Дацько.

Йдемо до приміщення ФАПу на порозі зустрічає молода дівчина і білому халаті та привітно запрошує зайти. Скрізь ідеальний порядок, просто ідеальний, затишно і по домашньому комфортно.

Постнікова Марія Володимирівна – завідувач фельдшерським пунктом, працює на 0.5 ставки вже чотири роки, сама проживає в селі Черняхівка, а на роботу їздить у Бурківку. ФАП підпорядковується Комунальному некомерційному підприємству «Лосинівський центр первинної медико-санітарної допомоги», але забезпечується  і фінансується заклад з Крутівської сільської ради. ФАП  забезпечений всім необхідним і ліками і паливом на опалювальний сезон. Є ліки на всі випадки, адже пацієнти здебільшого люди поважного віку, тому найбільше це проблеми з тиском. Але звертаються з самими різними хворобами та проблемами. Інколи навіть психологічного та емоційного характеру, адже війна наклала відбиток на кожного українця. Таблетками ФАП теж у повному обсязі їх видає КЗ «Лосинівський ЦПМСД» на чолі з Дідиченком Анатолієм Петровичем. Це ліки для швидкої невідкладної допомоги, таблетки, уколи, кровоспинні, смужки на ацетон і навіть прилад для вимірювання цукру – все є. Допомагає і Андрій Дзюба, коли тільки прийшла на роботу Марія Володимирівна він закупив ліки для її подальшої роботи. Коли почалася війна їздив, шукав, привозив ліки. Два рази на території старостату працював Червоний Хрест, вони теж дали багато ліків у ФАП і роздавали людям за потребами.

Оскільки Марія працює неповний день, а ліки можуть знадобитися будь- коли, за її відсутності ліки видає працівник старостату, депутат Крутівської сільської ради Олена Іващенко. Тому жителі Бурківки завжди цілодобово можуть отримати ліки.  На виклики теж їздить Марія у будь який час, коли треба то і їде. Викликають і на засвідчення смерті, адже сімейні лікарі далеко, тому видає фельдшерську довідку про смерть, а потім сімейний лікар на основі цієї довідки видає лікарське свідоцтво про смерть. Тісно співпрацюють з лікарями, консультуються, вчаться, працюють на результат, щоб вчасно надати медичну допомогу, зберегти життя і здоров’я пацієнта.

Працює в старостаті і соціальний працівник Катерина Довгаль, яка обслуговує 8 чоловік. Є потреба у забезпеченні транспортом і завідуючу ФАПом і соціального працівника. Щоб вони швидко могли пересуватися і вчасно надавати допомогу.

Працює бібліотека під керівництвом Анни Коломійченко хоч і не багато у фондах літератури – 3401 примірник, читачів – 87. Читають тут і нашу газету «Ніжинський вісник», вона поважно лежить на столі.

В сільському клубі працює Тетяна Широка – скрізь порядок і затишок хоч заклад і на простої. Тут створено кімнату музей та працює два творчі колективи: Народний фольклорний колектив «Бурківчанка» та аматорський колектив «Молодіжний».

В старостаті працює діловод, працівник ЦНАПу – Наталія Багмут, працівник старостату, депутат Крутівської сільської ради – Олена Іващенко.

На громадських роботах трудяться від Центру зайнятості: Наталія Філоненко, Ніна Дацько, Тетяна Солдатенко, Віталій Вовк – пиляють, рубають, фарбують, косять. В селі чисто, покошено, прибрано. Там де великі площі і коса не бере, староста власним трактором по господарські все викошує, щоб скрізь був лад. Паливом забезпечує Крутівська громада.

На сьогодні у Бурківці зареєстровано 303 жителі, але незважаючи на малу кількість людей в селі був створений у 2020 році старостат, який успішно працює і розвивається. У Крутівській громаді на території всіх сільських рад, що об`єдналися були утворені старостати на чолі з старостами, хоч це і не зовсім відповідає нормам закону, адже старостати згідно законодавства створюються там, де зареєстровано 500 і більше осіб.

За коментарем ми звернулись до голови Крутівської громади Олега Бузуна:

  • Я вважаю, що для тогo, щоб було зручно і комфортно людям проживати на території громади, у кожному селі де була сільська рада до об`єднання,  повинні бути старостати. Не об’єднувати по декілька сільських рад в один старостат. В мене позиція така, що оскільки ми місцеве самоврядування, то ми повинні це самоврядування здійснювати на місцях і всі  питання такого характеру ми вирішуємо на сесіях сільської ради. Я, як сільський голова і депутати Крутівської сільської ради вважаємо, що старостати повинні бути у кожній колишній сільській раді, люди не повинні відчувати незручності, вони звикли йти до сільської ради за довідками, за порадами, за допомогою. І там повинна працювати посадова особа місцевого самоврядування, яка здійснює і господарську і адміністративну функцію.

Тому в нашій громаді було прийняте рішення, щодо створення в кожній колишній сільській раді – старостат. І це рішення було правильне. Посадові особи на місцях є господарями своїх територій, вони злагоджено працюють і забезпечують зразкове функціонування своїх старостатів – підсумував Олег Віталійович.

Кожного року на благоустрій села  виділяються кошти з бюджету Крутівської сільської ради: фарба, цемент, крейда, вапно, цемент, бензин та інше. В цьому році були виділені кошти та придбана нова бензокоса, в тому році бензопила, закуплена та встановлена нова огорожа біля старостату, бібліотеки і клубу, огороджено пам’ятник.

Село газифіковано з 6 березня 2014 року, проведено вуличне освітлення по центральній вулиці Поліській -2.5 км у 2017 році.

Вчасно вивозиться сміття, коситься, прибирається, чиститься сніг, ліквідовуються аварійні пошкоджені дерева.

Гарно коли є співпраця  у громаді. Староста Андрій Дзюба і голова громади Олег Бузун дбають про людей,  їх добробут та благополуччя!

Марина Ігнатенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь