Ніжинські науковці спільно з поляками випустили чергову монографію з соціальної роботи

 

 

 

 

15 листопада в Ніжинському виші пройшла міжнародна науково-практична конференція щодо партнерської взаємодії у системі інститутів соціальної сфери. Про її важливість наголосив декан факультету психології та соціальної роботи Олексій Тимошенко: «По-перше, ця конференція важлива для становлення зв’язків з ближнім та дальнім зарубіжжям. Наш факультет вже 5 років співпрацює зі спеціалістами з Польщі. Ця робота виливається у спільні соціальні проекти. По-друге така зустріч є важливо для наших студентів, адже вони мають можливість познайомитись з досвідом фахівців інших університетів. Окрім того – це можливість поспілкуватись з практиками і застосувати отримані знання в соцустановах Ніжина, де, власне, і  працюють наші випускники».

«Цей навчальний рік ми розпочали з візиту до Польщі, а закінчуємо візитом наших польських колег до Ніжина», – підкреслив кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи НДУ ім. М. Гоголя Олег Лісовець.

У  рамках конференції була презентована книга «Актуальні соціальні проблеми в українських і польських реаліях, тенденціях і перспективах». Книга надрукована двома мовами: української та польської. Дана монографія  є результатом міжнародного науково-дослідницького співробітництва кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи НДУ ім. М. Гоголя  з кафедрою педагогіки Державної Вищої Професійної школи у Хелмі. Автори представляють аналіз теоретичних  основ соціальних проблем, демонструють їх вирішення у Польщі та Україні, визначають сучасні тенденції у соціальній роботі. Результати наукових досліджень допомагають удосконалити концепцію сталого  соціального розвитку обох країн.

Презентуючи книгу, одна з редакторів, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи НДУ ім. Миколи Гоголя Світлана Борисюк зазначила: «Ми сьогодні святкуємо 5 років з моменту підписання договору між Ніжинським вишем та Професійною школою в місті Хелми, але нашій дружбі між професіоналами, між народами та просто між людьми вже більше 5 років. За цей час ми спільними зусиллями видали уже вісім монографій і багато інших наукових праць. Також за цей час студенти Ніжина та польського міста Хелми разом виконували масштабні дослідження про актуальні проблеми в соціальній сфері. Ми разом обмінювались стажуванням та практиками між викладачами. Цього року ніжинські студенти відвідали кращі заклади соціальної сфери в Польщі.  У цій монографії вміщені доробки різних провідних викладачів Ніжинського вузу, українських вишів та навчальних закладів інших країн».

Також висловилась доктор педагогіки Державної вищої професійної школи в місті Хелм Галина Бейгер: «наші спільні книги – це приклад того, як дружба людей і професійна співпраця дають хороші плоди. Наші польські спеціалісти в цій монографії описали найважливіші цінності: справедливість, свободу, людяність – все, що важливо для соціальної сфери. Людяність – це завжди перший пункт в змінах, які ми очікуємо в нашому житті».

Меценат та співавтор даної монографії, депутат Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергій Охонько, вітаючи учасників конференції зауважив: «Мені дуже приємно бути серед вас, адже наука у всіх сферах рухає прогрес! На мою думку, людина,  група людей, організації, як наприклад Ніжинський університет,

місто, область та держава в деякій мірі є окремими суб’єктами розвитку. І він залежить від досвіду та знань, що є запорукою успіху чи навпаки… Саме такі заходи, як сьогоднішня конференція, дають можливість обмінюватись інформацією, досвідом, успішними проектами. Я також намагаюсь відвідати якомога більше держав, аби познайомитися з людьми які б навчили мене чомусь новому, і я міг би ці знання реалізовувати у своєму місті та державі. Я впевнений, що ця конференція дасть новий поштовх розвитку для обох держав: Польщі та України, що в свою чергу принесе блага для наших народів». Також Сергій Охонько висловив слова вдячності організаторам конференції, адже саме завдяки вкладеним ними зусиллям проводяться такі важливі і вкрай потрібні зустрічі.

Після пленарного засідання відбулись майстер-класи та засідання секцій за темою конференції.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь