Міфи про марихуану, яким давно час перестати вірити

З метою донесення до суспільства, що наркоманія – це соціальна проблема, яка набирає обертів, продовжуємо цикл статей з прокурором Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області Сергієм МИРОНЕНКО.

Марихуана – одна з найпоширеніших наркотичних речовин у світі, і з роками лише набирає популярності. Чималий внесок у це роблять прихильники «легалайзу», які намагаються переконати всіх у її безпечності для здоров’я людини. Існує безліч міфів і навіть щодо правдоподібних досліджень, які говорять про безпеку та користь вживання марихуани. Ось на кожне таке дослідження припадає десяток експериментів, які доводять протилежне.
Міф: марихуана покращує сон
Серед любителів «дунути» поширений міф про те, що марихуана допомагає заснути та покращує якість сну. Проте останні експерименти виявили, що це зовсім так.
Канадські дослідники з’ясували, що люди, які регулярно вживають марихуану на 64% частіше сплять менше 6 годин і на 76% – більше 9 годин. При цьому чим частіше вони використовують «косяк» для того, щоб заснути, тим вищий шанс, що відмовившись від марихуани, вони страждатимуть від безсоння і не зможуть засипати без нього зовсім. Тим часом регулярне недосипання або надлишок сну – один із важливих факторів ожиріння та серцево-судинних захворювань.
Міф: марихуана з медичною метою виправдовує ризики
Було багато заяв про користь медичної марихуани для лікування болю, безсоння, занепокоєння та депресії, але по-справжньому переконливі наукові докази поки що відсутні. Більше того, команда Массачусетської лікарні, проаналізувавши результати лікування пацієнтів, які вживали марихуану з медичною метою, відзначила зворотний ефект. Поліпшення симптомів депресії та тривоги, полегшення больового синдрому за 12 тижнів не настало, натомість у 10% пацієнтів з’явилась канабіноїдна залежність.
Автор дослідження, Джоді Гілман, зазначила, що люди з розладами настрою та тривожністю мають більший ризик розвитку залежності, проте саме їм марихуану прописують найчастіше. Замість вирішення своєї проблеми вони одержують додатковий розлад.
Міф: марихуана не впливає на інтелект
Регулярне вживання канабісу підлітками та молодими людьми знижує IQ на 2 пункти за півроку. Такими даними поділилися ірландські психіатри Дублінської лікарні Бомонт. У дослідженні взяло участь 808 осіб, які палили гашиш щонайменше 1 раз на тиждень протягом 6 місяців. Порівнявши результати IQ-тестів, зроблених до та після початку експерименту, вчені зазначили, що найбільше від марихуани постраждав вербальний інтелект. Вживання канабіноїдів особливо небезпечне в юному віці, так як мозок, що розвивається, більше схильний до шкідливих зовнішніх впливів.
Міф: у Нідерландах марихуана дозволено
Насправді Голландія ніколи офіційно не легалізувала марихуану. У країні діє законодавча заборона на вирощування, розповсюдження та імпорт наркотику. Однак, там декриміналізоване зберігання до 5 грам канабісу для особистого користування. Якщо вас спіймають з таким обсягом, то не заарештують, але конфіскувати наркотик все ж таки можуть.
Крім того, у деяких нідерландських містах існують спеціалізовані «кавошопи», на які не поширюється дія закону про заборону продажу канабісу. Усього їх у країні трохи більше 500 і більшість із них знаходиться в Амстердамі. Діяльність кожного такого закладу суворо контролюється, як контролюється їх обсяг збуту. Купити там більше 5 грамів в одні руки не вийде. Вжити придбаний канабіс можна там же в кавошопі або вдома. Куріння марихуани у громадських місцях у Голландії також заборонено.
Міф: марихуана заспокоює та робить людей миролюбними
Можливо, вся справа в розтаманах, але образ розслабленого, повільного та доброзичливого курця марихуани щільно проник у масову культуру. На когось ця речовина дійсно діє заспокійливо, але зовсім не на всіх.
Вчені з Монреалю виявили зв’язок між частим вживанням канабіноїдів та агресивною поведінкою у людей із психічними розладами.
У дослідженні взяли участь 1136 осіб віком від 18 до 40 років, які проходили лікування у психіатричній лікарні. Після виписки усі вони спостерігалися у лікаря 5 разів на рік. Кожне відвідування в карті пацієнта відзначалося, скільки разів він був викритий у насильницькій поведінці і як часто вживав алкоголь, марихуану чи кокаїн. Дивно, але зв’язок між канабісом та асоціальною поведінкою виявився навіть більш явним, ніж для спиртного та кокаїну.
Вчені пояснюють це тим, що хронічне вживання марихуани впливає на префронтальну кору, яка, крім іншого, контролює імпульсивну поведінку.
Міф: марихуана безпечніша, ніж тютюн
Новини про те, що куріння марихуани може знизити ризик розвитку раку легенів, виглядають сумнівно навіть для обивателів. Так, можливо ТГК і має деякі протизапальні властивості, але дим «косяка» містить не тільки ТГК. У ньому, як і в тютюновому, містяться канцерогенні речовини та смоли, а аміаку там у 20 разів більше ніж у димі цигарок. Тому ніяких лікувальних ефектів для легенів марихуана не має.
Міф: марихуана не викликає алергії
Конопля – це рослина, і як будь-яка рослина, вона може викликати алергічну реакцію. Алергія на марихуану проявляється у вигляді нежитю, сльозотечі, свербежу та набряку горла. Залежно від індивідуальних особливостей організму реакція може бути просто неприємною, або ж смертельно небезпечною.
Міф: марихуана добре вивчена та передбачувана
Марихуана відома людству вже приблизно 2500 років, але це не означає, що рослина залишається незмінною весь цей час. Сучасні сорти містять у середньому на 26% більше ТГК (тетрагідроканабінолу), ніж це було ще у 80-х роках. Це відбувається частково через селекцію (заплановану або випадкову), а частково через змішування кількох сортів під час виготовлення наркотику. Схоже, згодом канабіс тільки міцнішатиме.
Крім того, існує велика різниця у вмісті психоактивних речовин залежно від форми наркотику. Наприклад, у 2019 році описувався випадок, коли вживання льодяника з ТГК спровокувало у 70-річного чоловіка серцевий напад. Він і раніше курив марихуану, але виявилося, що в льодянику утримувалося в 12 разів більше ТГК, ніж у звичних «косяках».
Міф: рідкісне куріння марихуани під час вагітності не вплине на дитину
Жінки, які вживають канабіноїди в період вагітності, ризикують народити недоношених немовлят. Але, як виявилося, це не єдиний наслідок для малечі. Тривале дослідження, проведене в Колорадо, показало, що 5-річні діти, матері яких курили марихуану під час вагітності, у середньому мають більшу жирову масу та вищий рівень глюкози в крові.
Міф: марихуана допомагає впоратися з болем
Ще один парадокс: у країнах, де марихуана дозволена, її часто прописують як засіб для зменшення болю, але при цьому дія класичних знеболюючих вона погіршує!
Дослідники з Колорадо та Техасу проаналізували дані 260 пацієнтів, які нещодавно постраждали в автомобільних аваріях, 70 з них зізналися у вживанні марихуани. І якщо 190 пацієнтам, що залишилися, було достатньо 5,6 мг опіоїдних препаратів для зняття болю, то курцям знадобилася доза в 7,6 мг.
Міф: марихуана не викликає тривалих побічних ефектів
Сильні спазми шлунка, біль, нудота і запаморочення – все це може бути наслідком синдрому канабіноїдної гіперемезії, що трапляється при хронічному вживанні. Полегшення в такому стані настає лише після гарячої ванни або душу, але за кілька годин біль може з’являтися знову. Симптоми можуть виникати знову і знову через два тижні після останньої затяжки. Курці трави рідко пов’язують ці симптоми зі своєю залежністю, тому точних даних про те, наскільки часто зустрічається цей синдром, поки немає.

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь