В Ніжині не вистачає кисню для ковіда. Максимальний репост

Коронавірус торкнувся майже кожної родини. І на сьогоднішній день Ніжин не відстає від решти міст України по захворюваності на пневмонії та COVID-19.
Більше того, за словами генерального директора НЦМЛ ім. М. Галицького Олександра Костирко – кожного дня маємо антирекорд по новим випадкам.

«Ситуація справді погіршується і, навіть, якщо ми наразі забезпечені всіма необхідними ліками і медикаментами, головна проблема – відсутність у достатній кількості кисневих балонів. На місто керівництво області через постачальника розподіляється по 70 балонів на місяць. Та у зв’язку з підвищенням захворюваності, протягом останніх діб ми витрачаємо по 10 балонів. Отже, в нас дефіцит, адже їх потребує і хірургічне, і травматологічне відділення», – коментує Олександр Михайлович.

Треба зазначити, що з такою проблемою зіткнувся не лише Ніжині, а й багато міст України. У той же час кожне з них закріплене за певним постачальником кисневих балонів. Ніжин – за ТОВ Креогенсервіс”. За словами Олександра Костирка, цю проблему можна вирішити, якщо або дане товариство збільшить поставку, або знайдуться інші підприємства готові зробити перерозподіл певної кількості на Ніжин. Якщо кількість хворих не буде зменшуватись, то потреба в кисневих балонах складатиме 3 на добу. Кошти у міської лікарні є.

Але не все вирішують гроші. І цінність подиху на повні груди розуміють пацієнти, що знаходяться на стаціонарному лікуванні. Серед них і Наталія Кучеровська, директор Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, котра розповіла журналістам про ситуацію зсередини:

«До останнього сподівалась, що хвороба мене не торкнеться. Тепер же розумію, що наразі наші герої – лікарі і первинної ланки і ті, які власне працюють в стаціонарі. Вони відчайдушно допомагають нам боротись із цією страшною хворобою. Деякі з них вже особисто перехворіли і їх родини. Тож і медичного персоналу зараз не вистачає Як наслідок – люди не отримають першочергову допомогу при перших симптомах і потрапляють до лікарні вже у важких станах. Звісно, що є й такі, які самі до останнього не звертаються до лікарів.

У лікарні ми забезпечені всіма необхідними медикаментами, але боїмось, що нам не вистачить кисню. Розуміючи, що потрібен вплив на керівництво області, звернулись до депутатів обласної ради, які представляють інтереси Ніжинщини. Лише об’єднуючись, можемо побороти цей вірус і якомога швидше вийти з «червоної зони».

 

Аби дізнатись, на якій стадії зараз вирішення питання з кисневими балонами, звернулись до депутата облради Сергія Охонька. Він повідомив, що намагається зв’язатись з начальником управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петром Гармашем, аби донести йому, в якій ситуації Ніжин.
«Ми маємо вплинути на обласне керівництво, аби на час, поки Ніжин у «червоній» зоні було збільшено розподіл балонного кисню на місто. Також звернувся до всіх обласних депутатів від Ніжинщини задля об’єднання зусиль. Можливо, всі разом зможемо домогтись вирішення цієї проблеми».

Зараз у Ніжині активно об’єднуються волонтери, аби забезпечити лікарню необхідним. Список необхідного був узгоджений з генеральним директором.
«Зв’язуємось з людьми по Україні і звертаємось до ніжинців: якщо є можливість допомогти, то у хворих є потреба в пересувних кімнатних туалетах, постільній білизні, адже в лікарні не встигають її прати, сушити і міняти, те ж стосується і матраців. Потрібні підгузки для дорослих, катетори (сині) та широкі бинти. Необхідно забезпечити лікарню й кисневими конденсаторами, моніторами пацієнта, пульсоксиметрами, шприцевими насосами, капнографами, захисними костюмами для медпрацівників, спиртом етиловим 96%, масками, рукавичками синіми, бахілами, термометрами ртутними, пластирами. Ми об’єднуємось, бо інакше нам не вийти з цього важкого для міста і України вірусного стану», – розповідає журналістам волонтер Марина Шведун.
Маєте можливість, підключайтесь до волонтерського руху матеріально – 0679820995

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

  1. Конечно недостаточно.Хватит людям врать.Закрывайте свой вирус ибо люди скоро взбунтуются и будет вам настоящий “вирус”,потом попрыгаете,та только нечем будет прыгать уже.

Залишити відповідь