Скільки коштують вдовині сльози?

До нас в редакцію звернулась родичка одного із загиблих Героїв, повідомивши про те, що Ніжинська міська рада зменшила суму коштів на відшкодування поховання  військових. В родині це вже друга страшна звістка. Молодшого сина поховали трохи більше року тому, а от і старший зовсім недавно вдягнув білі крила на піксель та приєднався до Небесного війська.

У минулому році ніжинська міська рада компенсувала витрати на поховання в сумі близько 10 тисяч.

А от з середини березня  сума відшкодування зменшилась майже на третину і становить 6360 грн.

Як пояснили родичці загиблого, сума відшкодування зменшилась через те, що тендер виграла інша компанія, яка запропонувала меншу ціну під час тендерної закупівлі.

Чи вплинуло зменшення вартості відшкодування на якість та кількість послуг?

 Візьмемо для порівняння рахунок від похоронної компанії за 2023 рік та новий рахунок за 2024 рік.

Це рахунок за поховання за 2023 рік. У ньому ми бачимо, що виконавчим комітетом Ніжинської міської ради була відшкодована сума в розмірі 9987 грн.

Перелік послуг та товарів включає 18 позицій.

А ось рахунок , який отримали рідні загиблого вже навесні 2024.

Міська рада відшкодувала тільки 6360 грн. перелік послуг та товарів вже 11 пунктів. Нема навіть прапора України, який є обов’язковим атрибутом поховання загиблого захисника.

Таким чином, порівнявши два рахунки, ми бачимо, що в першому випадку, в 2023 році  суми відшкодування вистачало на все необхідне для достойного поховання загиблого Героя. Натомість зараз перелік послуг, які відшкодовуються міською радою,  значно менший. Родичі загиблого ще й доплачували більшу частину суми – 7100 грн.

Перевіривши тендерну документацію, бачимо, що в технічних вимогах міською радою було заявлено наступний перелік робіт та послуг, які переможець тендеру зобов’язується надати за заявлену ним суму 6360 грн:

Джерело: Прозоро

 У новому переліку відсутні хрест та табличка, на відміну до попереднього. Але навіть заявлені в тендері послуги, як бачимо з наданого родичами загиблого героя рахунку, надаються не сповна.

В своїй ціновій пропозиції переможець тендеру не вказав вартість тих чи інших послуг (що вже є порушенням правил прозорих закупівель), однак підписав договір, зобов’язавшись надати їх в повному обсязі.

Виникає   справедливе запитання, чому міська рада не контролює дотримання виконавцем умов договору? Так як акти виконаних робіт вони приймають і підписують, – не побачити невідповідність неможливо.

Що це – службова недбалість, байдужість чи прагнення зекономити на горі вдів та матерів?

Наша редакція звернулися за роз’ясненням до представників ніжинської влади. Однак наш співрозмовник навіть не поцікавившись, з якого приводу ми хочемо отримати коментар, повідомив в доволі хамській манері, що з будь-яких питань до них слід звертатись тільки письмово і припинив розмову.

Для прикладу в інших громадах Ніжинського району кошти на поховання виділяються в рази більші, а деякі громади також компенсують родичам загиблих вартість поховального обіду.

Але це, на жаль, не про Ніжин…

Наталія РУЛЬОВА

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь