На Чернігівщині можна отримати ваучер на безкоштовне навчання

 

 

 

 

Вчитися ніколи не пізно і забагато знань не буває. Так вирішив чернігівець Сергій Рибалочка. Чоловік, маючи вищу освіту і чималий професійний досвід, у травні пішов учитися на електрогазозварника.

Здобути актуальну на ринку праці професію допомогла служба зайнятості, надавши чоловіку ваучер на навчання.

Ваучер на навчання – це документ, що дає особі право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Ваучер можуть отримати громадяни, які мають професійну-технічну чи  вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості та: 

  • вік яких становить 45+ (до досягнення пенсійного віку), а страховий стаж є не меншим 15-ти років;
  • які були звільнені з військової служби (крім строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку із скороченням чисельності штату, або за станом здоров’я;
  • які були звільнені з військової служби після участі АТО/ООС;
  • які є внутрішньо переміщеними особами і для них відсутня підходяща робота.

Сергій Рибалочка внаслідок повномасштабної воєнної агресії залишився без роботи. Після звільнення Чернігівщини від окупантів активний, енергійний, наполегливий чоловік почав шукати нову роботу. Ознайомився з пропозиціями, які були в базі вакансій обласної служби зайнятості, відвідував різні підприємства, цікавився у знайомих, переглядав оголошення в Інтернеті. Одного разу там натрапив на відеоролик, де розповідалося про можливість здобути за сприяння служби зайнятості затребувані на ринку праці професії, зокрема, й про надання ваучера на навчання.

«Звернувшись в обласний центр зайнятості, я особисто познайомився з начальником відділу організації профнавчання, проконсультувався. Він мене підтримав і пообіцяв допомогти, каже Сергій Рибалочка.І все склалося вдало! Я отримав ваучер».

Серед широкого спектру затребуваних на ринку праці професій, чоловік вибрав професію електрогазозварника. Ця сфера діяльності була для нього не нова. Зварювальною справою він давно цікавився та й за освітою був інженером-технологом зварювального виробництва.

Навчався Сергій Рибалочка на базі ДНЗ “Ніжинський професійний аграрний ліцей» близько трьох місяців.

«Цей навчальний заклад має сучасну матеріально-технічну базу. Заняття проводять висококваліфіковані досвідчені викладачі та майстри виробничого навчання,розповідає він. – Для мене процес зварювання відкрився новими гранями. Виявляється – це цілий «космос». Різноманітність сучасних зварювальних матеріалів, обладнання, технологій вражає».

Сергій вже придбав собі зварювальний апарат і наразі «набиває руку», виконуючи дрібні замовлення. На досягнутому чоловік зупинятися не збирається. Каже, що здобуті знання, незважаючи на передпенсійний вік, йому обов’язково знадобляться в житті. Чоловік має намір знайти роботу в якогось підприємця або відкрити власну справу і працювати на себе.

Довідково.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на вересень 2022 року – це 26 тисяч грн. Якщо ж ви обрали заклад, де вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, можете самостійно оплатити різницю, або запропонувати зробити це вашому роботодавцю.

Ваучер видається одноразово.

Якщо вас зацікавила можливість навчання за ваучером, консультацію можна отримати в будь-якому центрі зайнятості, зручному для вашого відвідування або ж через наш чат-бот у Telegram.

Більше інформації щодо можливостей отримання ваучерів тут.

За повідомленням Державного центру зайнятості

Фото Челайн

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь