“Референдум” на тимчасово окупованих територіях: що там відбувається

 

 

 

 

У п’ятницю, 23 вересня, на окупованих територіях кількох областей України — Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської – Росія намагається провести імітацію фальшивих “референдумів” з метою анексії.

20 вересня підконтрольні Кремлю маріонеткові окупаційні «адміністрації» у квазіреспубліках «Л/ДНР», а також в окупованих районах Запорізької та Херсонської областей синхронно заявили про плани провести “референдуми” про «входження» до складу Росії 23 – 27 вересня.

Україна та абсолютна більшість західних країн заявили, що результати псевдореферендумів не будуть визнані. Президент України Володимир Зеленський також наголосив, що проведення “голосування” та ймовірна анексія українських територій не вплине на процес їхнього звільнення зусиллями ЗСУ.

Російська пропаганда стверджує, що на фіктивних «виборчих дільницях» подобу «голосування» проведуть 27 вересня, а з 23 по 26 вересня включно окупаційна «влада» імітує голосування «на прибудинкових територіях та за заявами вдома».

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко ще раніше розповів про те, як окупаційна «влада» міста намагається створити ілюзію «референдуму».

За його словами, «голосування» буде не лише обходом по квартирах, але й в спеціально відведених місцях. «Правда, ці місця не буде анонсовано з міркувань безпеки. Тобто… далі подовжувати не треба», — констатує Андрющенко. Він також розповідає, що «голосувати» запропонували і в Росії – але лише тим, хто самотужки дістанеться території Ростова-на-Дону.

У квазіреспубліках «Л/ДНР» імітація бюлетенів надрукована лише російською мовою, тоді як у Херсонській та Запорізькій областях додали рядки українською.

У псевдоформуваннях «Л/ДНР» є запитання лише про «приєднання до Росії?»”, тоді як на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей формулювання у незаконному бюлетені передбачає три запитання в одному («Чи підтримуєте ви вихід з України, створення самостійної держави та приєднання її до РФ?»).

Антон Геращенко опублікував фото з Енергодару та Мелітополя (Запорізька область), де з’явилися партизанські листівки із закликом до українців не брати участь у фіктивному «голосуванні» та інші ознаки українського протесту.

НВ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь