Обираємо оперативну пам’ять правильно

Один із ключових компонентів, без яких комп’ютер не зможе в принципі працювати, швидко обробляти дані — оперативна пам’ять. Якщо ви тільки збираєте свій персональний комп’ютер чи плануєте оновити його системні характеристики, варто уважно вивчити основні параметри оперативної памяті. 

На що звертаємо увагу? 

Найперше визначимо фактори, від яких залежить ефективність оперативної памяті: 

  • максимальна частота, котру підтримує процесор;
  • кількість імпульсів, потрібних для виконання операцій (таймінг); 
  • сумісність з процесором; 
  • сумісність з роз’ємом плати; 
  • пропускна здатність шини.

Один із основних критеріїв — правильний вибір об’єму памяті, котрий має співпадати з можливостями материнської плати. Ці дані можна знайти на самій платі, також можна пошукати на сайті виробника. 

Форм-фактор — цей параметр визначає одразу кілька якостей оперативної памяті, серед яких розміщення та число контактів, габарити модуля. Існує два основних форм-фактори: DIMM (для стаціонарних комп’ютерів), SO-DIMM (для ноутбуків та компактних комп’ютерів). 

Об’єм — для комп’ютерів старшого покоління, на яких можна встановлювати32-розрядні версії операційних систем, можна обирати оперативну пам’ять не більше 4 Гб. Сучасні операційні системи, наприклад, Windows 10 підтримують до 512 Гб.

Частота оперативної памяті визначає, скільки виконується операцій за одну секунду. Важливо уважно обирати цей параметр, щоби він співпадав із частотою материнської плати. Частота вказується в MHz — чим вона вища, тим швидше та ефективніше працює модуль.

Однією з найтоповіших планок памяті є G.SKILL Ripjaws V Classic, доступний в широкому частотному діапазоні. Пам’ять DDR4 дозволяє працювати в будь-яких додатках, а також грати в ігри, відтворювати відео з неймовірною якістю та швидкістю. Пам’ять проходить суворі тестування, котрі гарантують чудову якість. Висота модуля 42 мм, тому він сумісний з корпусами, де встановлені великі процесорні кулери. 

Оперативна пам’ять для серверів 

Помилкою буде обирати стандартну оперативну пам’ять, створену для стаціонарних комп’ютерів, адже серверне обладнання працює безперервно. Будь-які затримки та вимкнення призводять до істотних ускладнень, збоїв у обробці даних. Серверна оперативна пам’ять має бути стійкою до відмов, щоби центр обробки даних працював стабільно. Для таких цілей використовується реєстрова оперативна пам’ять, на якій встановлюється додаткова компактна мікросхема. Саме вона забезпечує ефективну буферизацію. Щоби робота виконувалась безперебійно, на 8 звичайних чіпів повинен припадати один буферний. 

https://comtrade.ua/content/images/25/700x700l80br0/72800679358327.webp

Відмінності оперативної памяті для ноутбуків 

ОЗП для лептопів також не ідентична «планкам» для стаціонарних комп’ютерів. Серед основних особливостей відзначимо: 

  • контакти на модулі розташовані симетрично, але працюють асинхронно; 
  • контактів трохи менше, ніж на планках для десктопів; 
  • відсутні кулери, оскільки планку з радіатором складно поставити в компактний корпус ноутбука.

Обрати оперативну пам’ять для ПК, сервера чи ноутбука вам допоможуть консультанти магазину Comtrade.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь