У пошуках надійних вікон: що треба знати покупцям?

 

 

 

 

Кожне вікно складається з віконного профілю та склопакета. Якщо подивитися на профіль у розрізі, ми побачимо, що він має кілька камер. Кожна камера виконує свої завдання, а від їхньої кількості безпосередньо залежать теплоізолюючі та звукоізолюючі властивості вікна. Крім камерності, важливим характеристикою профілю є його товщина, і навіть клас.

Як вибрати віконний профіль правильно?

Якими мають бути перелічені характеристики, щоб вікна від виробника служили довгі роки та виконували свої функції на «відмінно»? Де знаходиться золота середина між помірною ціною та гідною якістю вікна, і як її визначити?

Скільки камер має бути у віконному профілі?

Для українського клімату з його суворими зимами профіль вікна ПВХ повинен мати щонайменше три камери:

  • камера, розташована з боку вулиці, виконує функцію відведення конденсату;
  • центральна камера має металеву вставку, яка збільшує механічну міцність профілю;
  • камера, що знаходиться з боку приміщення, потрібна для закріплення фурнітури, а також покращення герметичності вікна.

Збільшена кількість камер знижує втрату тепла та проникнення шуму всередину приміщення, але це правило зберігається тільки в тому випадку, якщо товщина віконного профілю збільшується пропорційно до кількості камер.

У гонитві за найкращим пластиковим вікном не варто забувати, що збільшення товщини профілю та кількості камер ускладнює віконну конструкцію, робить її складнішою в монтажі та дорожчою. Для більшості українських будинків та квартир досить трьохкамерних віконних профілів.

Товщина віконних профілів

Часто у покупців виникає питання: який віконний пластиковий / алюмінієвий профіль краще вибрати – 58 мм, 70 мм, 90 мм чи якийсь інший? Загальне правило таке: чим ширший віконний профіль, тим більше камер він містить і тим більший за товщиною склопакет можна встановити. Все це безпосередньо впливає на такі характеристики, як теплозбереження та звукоізоляція.

  • 58 міліметрів – найбільш популярний сьогодні варіант профілю. 58 міліметрів – саме та ширина, якою виготовлялися вікна за ГОСТами доперебудовного часу. Сучасні вікна з профілем такої товщини мають максимум 3 камери, в які можна встановити склопакет завтовшки не більше 32 мм. 58-міліметрові профілі мають досить хороші показники теплозбереження і досить непогану звукоізоляцію, при цьому монтуються простіше і коштують дешевше масивніших аналогів.
  • 70-міліметрові профілі мають максимум 4 камери, в них встановлюються склопакети до 42 мм завтовшки. Такі профілі мають підвищену тепло- і звукоізоляцію.
  • 90-міліметрові профілі можуть складатися з 6 камер, для них підходять склопакети товщиною до 50 мм. Вікна преміального класу часто випускаються із профілями такої товщини.

Крім перерахованих, існують профілі 104, 124 мм. «Нестандартні» розміри профілю, як правило, передбачають нестандартні цілі їх використання, наприклад установку в будинки з пасивним опаленням. Для збереження тепла та звукоізоляції у звичайних квартирах та будинках необхідності в їх застосуванні немає, тим більше що зі збільшенням товщини профілю та кількості скла у склопакеті збільшується вага вікна, і якісно змонтувати його буде значно складніше.

Таким чином, резюмуючи все написане, варто зауважити, що для українських кліматичних умов, коли 5 місяців на рік у більшості регіонів стоїть холодна погода, як бюджетний варіант підійдуть вікна з подвійним склінням, трикамерним віконним профілем товщиною 58 міліметрів. Вікна повинні мати сертифікати якості, а ще краще – RAL.

Автор: Віконний стандарт

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь