Пам’яті Дмитра Литвина: завжди готовий був іти на передову, де найважче і найнебезпечніше

 

 

 

 

Дмитро був молодцюватим і сміливим. Таку коротку героїчну характеристику дали командири загиблому 11 грудня неподалік Бахмута Дмитру Литвину. Його поховали з військовими почестями 14 грудня на кладовищі у місті Бобровиця.

Після закінчення місцевої школи юнак здобув фах будівельника у Ніжині, в 20-річному віці був призваний на службу до Збройних Сил України.

Батьки свято бережуть пам’ятну листівку з фотокарткою і текстом військової присяги, котру приймав у 2017 році у військовій частині Дніпра. Пишаються батьки і почесною грамотою – сина нагороджено за друге місце у військових змаганнях на кращого снайпера частини. Там і завершив службу, а після звільнення в запас двічі призивався на перепідготовку, навіть десантування з парашута освоїв. Третя перепідготовка планувалась на весну, але замість чергового військового навчання грянула війна.

Чорного 24 лютого 2022 року Дмитро був вдома, а батько Микола Іванович працював на екскаваторі у кар’єрі під Броварами. По телефону домовились, що до військкомату підуть разом, не чекаючи повісток. До речі, Микола Іванович відбував армійську службу у внутрішніх військах саме перед першим конфліктом у Чечні.

Перші місяці війни з росією батько й син служили в територіальній обороні, згодом Дмитра відкомандирували до Ніжина в роту охорони, потім – стримував окупантів на прикордонні Чернігівщини і на підступах до самого обласного центру, а на початку листопада воював уже в пекельній частині фронту під Бахмутом. За словами командирів, Дмитро Литвин завжди готовий був іти на передову, де найважче і найнебезпечніше. Таке прагнення захищати рідну землю від окупантів не похитнуло й перше поранення у вигляді контузії, від наслідків якої швидко вилікувався – і знову на передову, в саме пекло.

Сумну звістку Микола Іванович і Олена Олександрівна одержали 11 грудня, але не відразу повірили в загибель сина. Батько продовжує служити в роті територіальної оборони, щоденно слідкує за офіційною інформацією з фронту, вловив деякі неузгодження з бойових повідомлень. Але 13 грудня командири офіційно повідомили рідним, що старший стрілець Дмитро Литвин загинув смертю хоробрих. Великий уламок з танкового снаряда прошив усе тіло бійця, не залишивши найменшого шансу на життя. Не здійсненим залишився задум юнака одружитися з коханою дівчиною, вже й намітили дату реєстрації шлюбу. Клята загарбницька війна проти України обернулася для мужнього й безстрашного молодого бійця смертельною перешкодою на шляху до щасливого сімейного життя.

Проводжати загиблого товариша в останню дорогу приїхали багато побратимів. Не від одного з них чув, що побільше б було на передовій таких сміливих, молодцюватих і відданих Вітчизні бійців, справжніх бойових товаришів. Місцеві ж побритими з територіальної оборони сказали, що Дмитра пам’ятають усі бійці з їхньої роти, провести його в останню дорогу приїхали представники всіх підрозділів, де він воював, навіть з-під Бахмута. Бо такого сміливого і добродушного до побратимів бійця не можна не пам’ятати. Про це говорили побратими, начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки, представник Бобровицької міської ради.

Поховали Дмитра Литвина на кладовищі в ряду з могилами раніше загиблих воїнів Вадима Неволіна і В’ячеслава Гатченка. Відспівування загиблого бійця організовував настоятель місцевого храму Православної Церкви України отець Тарас.

Григорій Войток, Суспільний Кореспондент

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь