Штучна чи жива: яку ялинку обрати?

 

 

 

 

Із наближенням Нового року перед багатьма постає дилема: яку ялинку вибрати – живу чи штучну? І хоч нині війна перевернула все з ніг на голову, але принаймні дітей залишати без свята несправедливо. 

Тому питання про вибір новорічного деревця актуальне і в наш час.

Почнемо зі штучних ялинок. Ще кілька років тому їх асортимент, представлений на українському ринку, радше нагадував купу зелених пластикових йоржиків. Зараз — це питання лише платоспроможності покупця. Дорожчі литі ялинки за зовнішнім виглядом нічим не поступаються справжнім деревам. А в деяких випадках, мають навіть кращі естетичні якості — більш пухнасті, симетричні, з імітацією припорошених снігом гілок. Таким чином, уже не треба морочитись, як розвернути дерево, аби воно здавалося рівним або щоб не було видно стовбур. А «засніжені» штучні ялинки матимуть чудовий вигляд навіть за мінімальної кількості прикрас.

Багато хто віддає перевагу штучним ялинкам саме з екологічних міркувань, вважаючи, що вирубка дерев чинить шкоду довкіллю. Проте це не зовсім так. Річ у тім, що державні лісогосподарські підприємства та різні лісокористувачі вирощують новорічні ялинки на спеціальних плантаціях або заготовляють їх під час проведення рубок формування й оздоровлення лісів. Такі методи, навпаки, мінімізують шкоду для довкілля.

Натомість для виробництва ялинок часто використовують полівінілхлорид (ПВХ) — різновид пластику, який не переробляється і містить шкідливі токсичні речовини. Очевидно, що, опиняючись на смітнику, вони потрапляють у ґрунт, воду та до нашого організму.

За підрахунками міжнародної організації Greenpeace, штучна ялинка окупає свій екологічний слід тільки в тому випадку, якщо нею користуються протягом 20 років.

Звісно, що недоліки мають і живі ялинки – через якийсь час із них починають сипатися голочки, тож додається прибирання, вони не такі симетричні, як штучні деревця. А якщо встановити ялинку за тиждень до свята, то в новорічну ніч дерево вже більше нагадує скелет для Гелловіну.

Але лісники наголошують: перевага живих ялинок – насамперед у їхній натуральності

«Перш за все такі ялинки – екологічні, і коли вони відслужать свій термін, їх можна віддати на спеціальні пункти збору. Деревця будуть перероблені, а можливо, стануть у пригоді для тваринок. Менський зоопарк часто звертається по ялинки до точки збору. Або ці ялинки подрібнюють і вони в звичайному середовищі не принесуть шкоди. 

А що стосується пластикової ялинки, то ми всі знаємо, що пластик розкладається в природному середовищі багато років і завдає шкоди довкіллю. Тож якщо вже маєте пластикову ялинку, використовуйте її якомога довше», – у коментарі зазначив Олександр Тищенко, головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. 

Але якщо вам все одно шкода зрубаних ялинок – вихід із ситуації є. Можна купити ялинку в горщику і після свят висадити її на присадибній ділянці та багато років милуватися нею.

Челайн

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь