2022 рік – прибутковий чи збитковий? Ніжинські комунальні підприємства звітували про результати роботи

 

 

 

 

16 лютого у Ніжинській міській раді керівники комунальних підприємств міста звітували про підсумки роботи у 2022 році.

Комісія у складі депутатів та працівників міської ради заслухали інформацію від очільників трьох установ: Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства, Виробниче управління комунального господарства та Комунальний ринок.

Як виявилось два підприємства із трьох працюють у збиток.

КП “НУВКГ”

Керівник Ніжинського водоканалу Олександр Марсов розповів, що за результами роботи у 2022, рік виявився збитковим, зокрема через те, що населення неохоче сплачує за послуги водопостачання, борг “перевалив” уже за 14 млн грн.

Така тенденція почала зростати із веденням воєнного стану, зокрема коли Кабмін прийняв закон, який забороняє відключати комунцкації у абонентів, які не сплачують за послуги, накладати на них штрафи та пеню. Проте обовʼязок закрити борг не скасовується, тому після закінчення війни заборгованість доведеться сплатити.

Крім того, підприємство ще з 2020 року частково не сплачує податок ПДФО (податок з доходу фізичних осіб). Як пояснює бухгалтер водоканалу, це вимушений крок, який дозволяє повністю розраховуватись із працівниками по заробітній платі.

Важливо, що як і у 2021 році, так і у 2022, Ніжинська міська рада виділяла кошти для підтримки життєзабезпечення НУВКГ. Начальник фінансового управління Тетяна Гавриш повідомила, що минулоріч із бюджету виділили близько 3 млн грн.

Як підкреслив міський голова Олександр Кодола: “Водоканал це підприємство критичної інфраструктури, яке забезпечує населення водою. Тому обов`язок міста – допмогти установі у скрутному положенні, щоб воно не припинило діяльність та продовжило працювати для Ніжина.

Олександр Марсов розповів, що НУВКГ шукає шляхи вирішення фінансових проблем, зокрема підприємство зменшило об`єм споживання електроенергії, а також змінило постачальника:

Це рішення обгрунтовано тим, що колишній постачальник часто та безпідставно змінював тарифи на електроенергію.

Бухгалтер Водоканалу додала, що економити, на жаль, доводиться й на заробітній платі працівників, зокрема, із усіх можливих надбавок виплачують лише нічні, що допомагає заощадити значну суму. Проте вона зауважує: “Не зважаючи на те, що ми не виплачуємо надбавки, заробітна плата, у порівнянні з минулим роком, зросла, адже підприємство провело індексацію. На сьогодні середня заробітна плата працівників водоканалу становить близько 12 тис грн“.

Також керівник водоканалу розповів, що установа планує розширення мережі водопостачання, з відповідними зверненнями вже не раз звертались місцеві виробники. Така переспектива не лише дасть дохід НУВКГ, але й збільшить кільксть підприємств у Ніжині.

Міський голова Олександр Кодола дав доручення спеціальній комісії вивчити питання заборгованості водоканалу та знайти рішення. Адже місто не може втратити підприємство критичної інфраструктури.

КП “ВУКГ”

Директор КП “ВУКГ” Володимир Шпак прозвітував, що не зважаючи на безліч труднощів, минулий рік видався прибутковим для підприємства.

Зокрема, установі вдалося вдвічі збільшити свій прибуток у порівнянні з 2021р.

Хоча, як зазначила бухгалтер ВУКГ залишаються люди, які системно не сплачують за комунальні послуги, які роками “висять” на балансі підприємства. 5% населення Ніжина не розраховуються за обслуговування.

КП “Комунальний ринок”

Керівник Комунального ринку Віталій Кошовий розповів, що минулий рік для підприємства став збитковим. Проте сума збитку у 2022 році майже на 60 тис менша ніж у 2021.

Як пояснила бухгалтер, установа зіштовхнулась із фінансовими проблемами через два фактори:

Плануючи фінансовий рік ми закладали в нього сплату оренди та Покровський ярмарок, вони мали стати найбільш прибутковими. Проте війна змінила наші плани.

Зокрема сума закладена на оренду виявилась меншою, тому що місцеві підприємці не сплачували за торгові місця протягом березня-квітня.

Крім того Віталій Кошовий зазначає, що заборгованість, яка наразі є у Комунального ринку – це несплата по поточних рахунках. Як тільки підприємці розрахуються з орендою, установа закриє борг.

Також керівник розповів і про плани на майбутнє, вони стосуються центрального ринку:

Мені надходили пропозиції від інвесторів і найближчим часом ми їх розглянемо. 20% торгових місць на базарі – пусті, тому в цьому є сенс.”

Міський голова Олександр Кодола підкреслив, що це чудова перспектива модернізувати ринок на сучасний простір. Адже в умовах воєнного стану закладти на це бюджетні кошти недоречно.

У підсумку зустрічі, кожне підприємство показало результати роботи у 2022 році та довело, що якщо їм не стали перешкодою бойові дії, то фінансові труднощі вони точно подолають.

Дарина Кузнєцова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь