Сергій Токарєв про вплив штучного інтелекту на деякі популярні професії

 

 

 

 

Сергій Токарєв поділився думками щодо майбутнього розвитку штучного інтелекту

Розвиток штучного інтелекту повинен був полегшити саме складну та монотонну роботу, але сталося навпаки. Виявилося, що ШІ добре малює, пише та виконує іншу інтелектуальну працю. Через це у творчих людей з’явився новий стрес, адже їхню роботу у найближчому майбутньому зможе легко виконувати ШІ. 

Підприємець Сергій Токарєв, який заснував ІТ-компанію Roosh, вирішив заспокоїти тих, хто хвилюється за своє працевлаштування. Безумовно, штучний інтелект замінить деякі професії, але справжнім професіоналам нічого боятися. Вони отримали новий інструмент, який зможе значно полегшити їхню роботу. Як вважає інвестор, головне – призвичаїтися до нових умов у цьому циклі розвитку технологій. 

Що вже змінилося з появою ШІ

Наразі штучний інтелект активно використовується у сфері систематизації та аналізування інформації. Він допомагає створювати більш лаконічні та концентровані смисли, бо домігся значно підвищити швидкість передачі й обробки даних.

Сергій Токарєв пропонує розглянути приклади з GPT-4, Dalle-E та Midjourney, які не замінюють людину, а доповнюють її. Дизайнер не лише вигадує зображення у голові, а й описує його та за потреби перетворює опис у текст. Якщо розглядати цю роботу у зворотному напрямку, ми отримаємо prompt – опис ідеї для генерації зображення чи тексту. Але більшість людей ще не можуть ефективно використовувати ШІ, оскільки не вміють створювати «промпти». 

Зі слів Сергія Токарєва новим фахом, який тільки-но з’явився й невдовзі почне набирати обертів на ринку, став Генератор prompt. Наприклад, якщо відкрити GPT-4 і поставити йому завдання згенерувати правильний детальний запит на промпт для Midjourney, надати технічні специфікації та приклади чужих промптів, результати можуть приголомшити. 

Тобто творчим людям потрібно розібратися у цій технології, яка значно пришвидшить їхню роботу. Вже непотрібно користуватися кожним інструментом графічних редакторів. Усю ці процеси робитиме ШІ, а людині залишиться тільки задавати правильні запити.

На які сфери вплине штучний інтелект

Наразі у своїй роботі та особистому житті люди стикаються з величезною кількість інформації, яку потрібно обробляти та систематизувати. Через такі обсяги робота зазвичай виконується повільно. Завдяки ШІ продуктивність та обсяг доступних даних можна буде вирівняти, наголошує Сергій Токарєв

Вже через кілька років штучний інтелект буде активно використовуватися у таких сферах, як:

  1. Пошук. Оскільки зараз серед пошукових запитів домінують рекламодавці, знайти товар або послугу, яка дійсно підходить саме вам, складно. Проте ШІ може допомогти у пошуках потрібного продукту, який, хоч і відносно, але буде відповідати запиту. Наприклад, він може систематизувати результати інформації з інтернету на основі відгуків і думок експертів.

  2. Учителі. Завдання кожного педагога полягає у тому, щоб максимально зрозуміло донести інформацію та впевнитися, що учень її засвоїв. Але для цього потрібно використовувати персональний підхід. Алгоритм ШІ допоможе надавати аудиторії інформацію максимально ефективно доступною мовою. 

  3. Асистенти. Через велику кількість інформації, тримати її всю у голові вкрай важко. Сергій Токарєв зазначає, що ШІ стане чудовим особистим асистентом, який не матиме емоцій, буде підлаштовуватися під конкретну людину та завжди залишатиметься на зв’язку.

  4. Служби підтримки. Активні зміни у цій сфері вже відбуваються. Штучний інтелект буде швидше реагувати на запити та шукати потрібні результати. Інвестор пророкує, що вже у найближчі кілька років буде незрозуміло з ким розмовляє людина: реальним консультантом чи згенерованим.

  5. Юристи. Скоріше за все GPT повністю замінить юристів, особливо міжнародників. Вкрай важко втримати усю юридичну інформацію про права та закони кожної країни. Алгоритм буде швидко аналізувати купу документів та знаходитиме потрібне рішення. 

Що є перешкодою для ШІ-революції

Єдине, що сьогодні заважає штучному інтелекту розвиватися, це юридична система. Наразі складно зрозуміти хто виявиться винним, якщо ШІ нашкодить людині. Це буде автор алгоритму, сам алгоритм чи той, хто ним користувався? Яка юрисдикція оцінюватиме шкоду та відповідальність? Хто винний, якщо ШІ зможе допомогти, але вирішить цього не робити? Чи повинен він взагалі щось робити?

Відповідей на ці питання поки що немає. Сергій Токарєв зазначає, що світ базується на юридичній системі, яка формувалася сторіччями. Але з появою ШІ все змінилося, й правовим нормам також доведеться. 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь