Картина без жодної краплинки фарби заворожила журі

 

 

 

 

Хто дружить із мистецтвом, той знає Катерину Володимирівну Борисову – викладачку Ніжинської мистецької школи при комунальному закладі «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім. М.Заньковецької».  А ще – народного майстра міста Ніжин. Вже котрий рік вона займається пресованою флористикою. Її праці бачили і ніжинці, і кияни. Ця техніка виконання по-іншому називається осібана (ошібана). Це давня японська техніка, якою займалися самураї. Вона потребує багато зусиль для того, щоб зберегти рослини, які  будуть відтворювати колір продовж багатьох років.

Не перший рік Катя бере участь в Міжнародному конкурсі в місті Гурі, що в Південній Кореї. І ось знову чергова, четверта поспіль, перемога.  В цьому році Україну представляли картини лише двох майстринь (киянки Анни Філіної та нашої Каті), а всього на конкурсі було представників із 19 країн. Самі роботи експонуються цілий рік і потім повертаються авторам.

Конкурсна праця Катерини носить назву «Геометрія життя», котра виконана саме у вищезгаданій техніці. Ідея картини така, що все, що нас оточує, складається саме із геометричних фігур. На картині автор відобразив  із ромбів та кіл дві риби-протилежності – червону та жовту, які в середині утворюють новий ромб третього кольору – помаранчевого. У них одне око на двох. Тобто, це дві єдиності, які дивляться в одному напрямку, символізуючи породження нового життя. Та й сама риба – це також символ  життя. Як і вода. Ромби – древні символи, що використовувалися  українцями в етнічних роботах. Їх і використала Катерина у своїй роботі.

Навколо них ми також спостерігаємо кола з води,  які створюють своєрідну ауру, енергетику творчості. Вся ця робота виконана із пелюсток квітів та листочків – дельфініуму, обліпихи, рудбекії, шавлії і багатьох інших. І жодної краплинки фарби!

Сподіваємося, що ця перемога – лише чергова сходинка у досягненні висот вдосконалення майстерності нашої землячки.

Олександр Василенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь