Сокира для Залужного: на Чернігівщині жінка зайнялася ковальством після того, як її чоловік пішов на фронт

 

 

 

 

Марія Кобець із Брусилова на Чернігівщині виковала сокиру для генерала Валерія Залужного. 

Жінка вперше власноруч розпалила горно та стала до наковадла, перебуваючи у декреті. Планувала підтримувати справу чоловіка хоча б на мінімальному рівні, поки той у лавах ЗСУ. Але робота з розпеченим металом дуже захопила колишню музейну працівницю.

Марія хоче, аби кузня “не застоювалася” до повернення чоловіка із фронту: у червні 2022 року Андрія мобілізували до ЗСУ. “Зараз він перебуває на службі в ОК «Північ». Наразі це все, що я можу розповісти. Що для мене значить те, що він там? Що наша Перемога буде швидше. Я знаю його, знаю його побратимів. Це такі хлопці, що інакше бути не може” – розповідає майстриня.

Я теж не мала права опустити руки. У нас син, садиба, кузня“.

Спочатку я навчилася водити авто, потім – косити у дворі. Бачити зачинені двері кузні, темні вікна було дико. У мене якраз у той час закінчувалася декретна відпустка.

Я відчувала, що маю врятувати розпочате Андрієм. У мене був місяць часу до виходу з декрету і ключі від кузні.

Добре пам’ятаю, як вперше розтопила горно і спробувала кувати. Показувала свої «перші млинці» чоловікові по відеозв’язку, він коментував, давав поради. Молот перший місяць взагалі не вмикала – боялася його, все кувала тільки вручну. А потім уже призвичаїлась. До болгарки придивлялась два тижні. Передивилась мільйон відео на ютубі, як на ній працювати. Все ж це обладнання травмонебезпечне, був страх. Але як кажуть: очі бояться, руки роблять”.

Ковальством займається уже понад рік.
“Спочатку я лише повторювала роботи чоловіка, а буквально цього місяця уже і доповнила асортимент нашої кузні власними розробками: це, наприклад, ложка-пір’їнка зі столової нержавіючої сталі, кільця для серветок, заколки для волосся”

“Одного разу зателефонували знайомі військові: треба зробити на певну дату сокиру. Сокира – це складна робота, я зазвичай не беру такі замовлення, але ж це друзі. Зробила. Приїхали забирати, кажуть: «Це знаєш для кого ти сокиру викувала? Для генерала Залужного!». Ну я скептично це сприйняла, подумала, що жартують хлопці. А потім, у липні, надсилають мені фото: Головнокомандувач ЗСУ з моєю сокирою в руках! У мене був шок”, – пригадує жінка.

Марія розповідає, що тепер її часто питають, чи можна замовити сокиру «як у Залужного». Але я відмовляється.

Пояснює: “Деякі речі мають таки лишатися без повторів”.

Фото ШоТам

 Джерело: ШоТам

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь