Чи діяльність ніжинської міської ради відкрита та прозора до громади?

Декілька місяців тому проводили дослідження як працюють міські ради під час війни в рамках програми «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine). Роботу Ніжинської міської ради тоді визнали “непрозорою”.   Пройшли місяці й цікаво чи міськрада зробила певні висновки?

Сьогодні ми поспілкувалися з ніжинськими журналістами, активістами з приводу відкритості Ніжинської міської ради.

Валентина Пильник, журналістка, Нежатин:

“Влада Ніжина далеко не відкрита до ЗМІ.

Одного дня мене і мою колегу просто і без жодних пояснень видалили із двох груп, де є всі ніжинські ЗМІ. Групи, де інформують про майбутні наради, заходи і т д.
На запитання, чому, відповіли: “Та ні, ми не вас, ми всю групу видалили (дві)”.
Хоча я точно знаю (це легко перевірити), що групи й надалі функціонували).
Тобто це було зроблено з метою, щоб ми не дізналися про той чи інший захід, а отже не прийшли на нього і не висвітлили (правдиво) для громади.
То про яку відкритість тут може бути мова?”

Ліза Загородня, журналістка, МайНіжин:

“Відповідаю: з того, що я завжди читаю на офіційній сторінці міської влади, то відкриті. Завжди є інформація про досягнення. Також влада міста звітує про зроблену роботу. З точки зору читача то, на перший погляд, все добре. Проте, читаючи різні пабліки в мережі, можна сказати, що влада міста не відкрита до містян та ЗМІ. Як там насправді, впевнена, що ми всі ще дізнаємося. Говорити можна багато чого, а мають бути факти. Особисто я жодного разу не зверталася до міської ради з якимось питанням.”

Наталя Рульова, активістка:

“Влада в Ніжині не відкрита ні наскільки. Жодної інформації про проблеми громади на владних ресурсах нема. Куди витрачаються бюджетні кошти також інформують ситуативно. Та що далеко ходити, всі знають, що я виходжу до ініціативної групи батьків, які добиваються укриття для 11 школи. Ми записались на прийом до міського голови, який згідно графіку, мав відбутись минулого вівторка. І що ви думаєте, прийом було скасовано. До Кодоли ми так і не потрапили.”

Лариса Жукова, активістка: “Нинішня влада не зацікавлена в незалежному висвітленні її діяльності або бездіяльності, а тим більше, дуже хворобливо сприймає конструктивну критику.”

При підготовці матеріалу ми запитували у багатьох журналістів, які працюють у міськраді. Більшість проігнорувала запитання, а пані Юлія чомусь видалила відразу після відповіді повідомлення.

Як на мене, дуже дивна позиція, тому що копіювали і вставляли текст того, хто давав коментар. Якогось перекручення чи нерозуміння автора з нашої сторони бути не могло.

Наше онлайн видавництво неодноразово зверталося за коментарем з приводу ситуацій, що хвилюють ніжинців до посадовців (Вовченко Ф. І., Хоменко Ю.Ю.), а у відповідь тиша.

Євген Ткаченко

Вкорінь

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь