Сучасні вентиляційні системи у школах та дитсадках можуть стати обов’язковими

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми.Так, наразі вивчається можливість обов’язкового встановлення сучасних вентиляційних систем, зокрема, з використанням рекуператора, при будівництві та реконструкції шкіл та дитячих садків. Це дозволить постійно забезпечувати приміщення свіжим повітрям, що сприятиме створенню комфортних умов для навчання та виховання.

У приміщеннях закладів освіти пропонують встановлювати сучасні системи вентиляції з рекуператором. Відповідні зміни до Державних будівельних норм розглядають у Мінрегіоні,

«Доросла людина витрачає близько 25 кубічних метрів повітря на годину, діти трохи менше. І якщо більшу частину свого часу вони проводять у закритих приміщеннях без свіжого повітря, наприклад, у шкільних кабінетах на уроках, їх самопочуття і настрій починає погіршуватися. Може з’явитися млявість, головний біль і навіть депресія. Ефективні системи вентиляції в таких випадках мають бути обов’язковими. Тому зараз, оновлюючи та вдосконалюючи діючі норми щодо навчальних закладів, розглядаємо можливість внести такі зміни у ДБН. Наприклад, передбачити сучасні системи вентиляції з рекуператором. Вони вже давно довели свою ефективність, як за кордоном, так і в Україні», — пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Рекуператор — сучасний метод забезпечення постійної та ефективної вентиляції в закритих приміщеннях. Він не витрачає енергію на підігрів отриманого повітря, а зберігає тепло, яке надходить від повітря, що виводиться. Крім того, такі системи можуть видаляти надлишкову вологу, сторонні запахи та вуглекислий газ.

Впровадження цих змін сприятиме створенню комфортних умов для навчання дітей та підвищення їх успішності. Це підтверджують і результати міжнародних професійних досліджень. Так, вчені Манчестерського університету відзначають, що якість повітря, температура та освітлення на 50% підвищують продуктивність роботи учнів і вчителів.

Створення комфортних умов для навчання дітей є також головною метою проекту «Новий освітній простір», який ініційований Мінрегіоном і реалізується спільно з МОН у понад 300 школах і дитсадках України. Принципи НОП: енергоефективність, сучасне обладнання, мотивуючий простір та створення безбар’єрного простору.

Джерело: Ніжин ньюз

Вам може бути цікаво

Одна думка по “Сучасні вентиляційні системи у школах та дитсадках можуть стати обов’язковими

  1. В с. Талалаевка, Нежинского района, в ДНЗ “Лелеченька” окна – самые что ни на есть кондиционеры. Рамы уже практически развались, сквозняки жуткие. Видимо все (чиновники) отказываются помочь в замене чтобы обеспечить детям приток свежего воздуха. Правильно, тогда и системы не надо ни какие ставить. Только и слышно – школа, школа, а садиком кто нибудь займется?

Залишити відповідь