Валерій Салогуб: для мене суспільна діяльність – не покликання, а почесний обов’язок

Місто тримається на людях вірних своїй справі. Одним з таких, хто вже більше 10 років віддав самоврядуванню — є секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб. Знають його, не просто як чиновника, а як людину слова і діла. Він ніколи не стоїть осторонь проблема міста, а навпаки – у процесі спрямованому на їх вирішення. Та чи легка ця робота – тримати руку на пульсі подій міста й організовувати роботу депутатських комісій і сесій, — про це ми запитали власне у самого Валерія Салогуба.

Ви вже 10 років працюєте в стінах міськради. Вважаєте політична та громадська діяльність Ваше покликання?
У місцевому самоврядуванні з 2006 року. Працював у виконавчому комітеті, заступник міського голови. Та з приходом до влади в країні антиукраїнського режиму, звичайно, не міг з ним співпрацювати. Але в той час був депутатом міської ради від партії «Батьківщина», яка була в опозиції, і з якою я все своє громадсько-політичне життя. П’ять років тому мене обрали секретарем Ніжинської міської ради. Така суспільна діяльність це скоріше не покликання, а почесний обов’язок. Якщо ніжинці довіряють, вірять у те, виправдаю сподівання своєю роботою, то не маю права їх підводити. Головне покликання кожного – бути корисним людям.
А за професією я вчитель. І виріс в сім’ї вчителів. Довгий час працював у школі. І досі не втратив зв’язків зі своїми учнями, з класом, де був класним керівником. Проте участь у суспільному русі внесли в моє життя суттєві зміни.

Що найбільше любите у своїй роботі?

Щире спілкування з людьми. У тому числі й тоді, коли чуєш критичні зауваження. Звичайно приємно, коли розуміють схвалюють. Але більш корисно дослухатися порад і альтернативних думок. У сфері самоврядування це необхідно.

Які зміни в найближчі роки вважаєте вкрай необхідними для Ніжина?

Найнеобхіднішим для Ніжина в даний момент вважаю створення сприятливих умов для інвестування. Бізнес (чи то всеукраїнський, чи іноземний, чи тим більше місцевий) не повинні мати ні сумнівів, ні пересторог у питанні вкладання коштів у економіку міста, у створення нових робочих місць. Особливо у перспективних для Ніжина сферах, таких як туризм, транспортні перевезення, переробка сільгосппродукції. Тоді розвиток економіки дозволить реалізувати й соціальні проекти. Вивчення досвіду в Україні і закордоном переконало, що громади активно розвиваються саме там, де йдуть назустріч людям або фірмам, які готові відкривати нове, чи модернізувати вже створене на території міста. Звичайно вони будуть отримувати прибуток, для цього бізнес і вкладає кошти. Але те, що буде збудовано, що буде організовано, воно й залишиться в Ніжині, даватиме надходження до бюджету міста і робочі місця. От над цим треба продовжувати працювати, об’єднуватися, чути один одного і працювати.
І ще один суттєвий напрямок, який потребує змін. А він важливий. Це активізація ініціативи громадян. Громада має вирішувати, як жити місту, на що першочергово звертати увагу. Вже не перший рік працює програма «Громадський бюджет», по якій передбачені кошти для реалізації проектів, які подаються жителями міста. Допомога, повне сприяння в підготовці, впровадження суспільно необхідних проектів забезпечується, я говорю це з усією відповідальністю як керівник групи, що займається реалізацією програми. Але часом буває прикро за те, що мало ініціативи, а інколи навіть не використовуються всі кошти і повертаються до міського бюджету. В такі моменти закликати, ніжинці, будьте активними, будьте господарями життя рідного міста. Проте я вірю, що процес іде вперед, процес створення у місті справжнього громадянського суспільства.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Одна думка по “Валерій Салогуб: для мене суспільна діяльність – не покликання, а почесний обов’язок

Залишити відповідь