Посилення контролю, або повний локдаун: що чекає на Ніжин?

Як не сумно, але медичні маски стали нашим повсякденним атрибутом, а обробка рук антисептиком і дотримання карантинних обмежень  –  нормою… Ситуація з коронавірусом у Ніжині – складна. Міська лікарня переповнена, ліжок 240, а хворих – 300. Приймати більше хворих медзаклад не може.

Читайте по темі  Ніжинська міськлікарня більше не прийматиме хворих на COVID-19

Міська рада шукає шляхи розв’язання ситуації, і, як зазначив міський голова О. Кодола, варіантів два: або введення в місті повного локдауну, із припиненням роботи торгових мереж, і транспорту, або посилення контролю і зведення контактів до мінімуму.

5 квітня у малій залі міськвиконкому відбулася нарада за участі міського голови О. Кодоли, його заступників Ф. Вовченка, І. Грозенко, С. Смаги, радника міського голови С. Охонько, представників продуктових супермаркетів міста, міського рику, комунальних підприємств, Муніципальної Варти, керівництва Ніжинської поліції, завідувача Ніжинського міськрайонного відділу ДУ “Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України” Ю. Наріжного, начальника Ніжинської Держпродспоживслужби В. Рафальського.

Відбувся діалог з представниками супермаркетів, адже продуктові магазини були і залишаються місцями масового скупчення людей. Нерідко натовп у необмеженій кількості заходить до магазину. Виходить дещо незрозуміла ситуація: не працюють ринки з одягом, взуттям та іншим товаром, а в магазинах – нема де яблуку впасти.

Те ж саме стосується і міського транспорту, який не дотримується 50 % наповнюваності від загальної кількості посадочних місць.

Варто відмітити, що представника від “Сільпо” на нараді не було.

Чимало запитань у присутніх було саме до найбільшого супермаркету Ніжина – “Велмарту”.  Зі слів міського голови, він на власні очі бачив цими вихідними величезні черги у цьому магазині. Та на нараду з’явився інженер, навіть не заступник керуючого, то ж надати вичерпні відповіді на запитання не зміг. О. Кодола наголосив, що в магазині може перебувати обмежена кількість людей, а у “Велмарті” – некеровані черги біля каси.

Було вирішено направити листа до керівництва вищезгаданого супермаркету зі сформованими вимогами.

Радник міського голови С. Охонько звернув увагу на те, що корзини і візки у супермаркетах не обробляються належним чином деззасобами. Покупець ставить корзину біля каси, залишаючи на ній свої відбитки разом з мікробами, а охоронець несе її до решти корзин, заходить інший покупець і бере її уже в свої руки, нічим не оброблену.

Днями супермаркету АТБ було зроблено зауваження щодо кількості покупців, яка значно перевищувала норму. Ситуацію виправили.

Натомість представник магазину “Thrash” зазначив, що у їхньому закладі ведеться чіткий контроль щодо кількості покупців, охоронник стоїть при вході і контролює процес.

Щодо громадського транспорту Ніжина: як було зазначено на нараді, маршрутки їдуть по місту переповнені. Звісно, це кричуще суперечить карантинним обмеженням. Перевізники запевнили, що з усіма водіями було проведено роз’яснювальні бесіди  з приводу недопущення стоячих місць, а кожен транспортний засіб ретельно оброблюється, дезинфікуються місця для сидінь, скло, поручні…

Результат обговорень наступний: протягом 3 днів усі торгові мережі та транспорт міста перебуватимуть на посиленому  контролі.  Контролюватимуть представники поліції, “Муніципальної варти” та Держпродспоживслужби. У разі, якщо ситуація з коронавірусом не піде на спад, на Ніжин чекає повний локдаун.

Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Одна думка по “Посилення контролю, або повний локдаун: що чекає на Ніжин?

  1. Прости їх господи бо не знають вони , що творять ! Які 3 дні ? Інкубаційний період – 7-8 днів , тобто через 3 дні хворітимуть тільки ті які захворіли 4 дні тому та і ті тільки почнуть хворіти і в лікарню не потраплять ! Вже без будь яких заходів захворюваність піде на спад – весна . І не хай не кладуть всіх до лікарні а тільки з тяжким перебігом , як це було восени – тоді і локдауна не водили бо їм він був не потрібен .

Залишити відповідь