Літо в умовах війни: в чому ніжинці шукали позитив?..

 

 

 

 

Кожного року українці планували масштабні відпустки на літній період, але війна внесла свої корективи й багатьох змусила відмовитись від стандартного відпочинку.

За даними опитування порталу grc.ua, яке проводилось на початку червня, лише 11% респондентів планували відпустку, 23% – взагалі не мають наміру відпочивати, 47% відповіли, що зараз не час.

«Нежатин» запитав у містян, які найяскравіші моменти вони пам’ятають за це літо:

Павло розповів про найщасливіший момент не лише літа, але й життя: «Найяскравіший момент? Напевно, що народження дитини».

Людмила: «Літо абсолютно відрізнилось від минулорічних. Раніше завжди кудись їздили відпочивати, по Україні чи закордон, у цьому році нікуди, хіба що на Десну. А особливо все відрізняється  емоційно, тому що важко було це все сприйняти та пережити, дуже нервували», – розповідає Людмила. – «Через переживання, війну, навіть не можу згадати яскравих моментів, все якесь одноподібне. Онук іде до школи, така в мене яскрава подія в житті».

Олександра та Яна:

«Насправді, то війна нас не зачепила, лише емоційно, тому літо було як зазвичай, але нічого особливого» – говорить Яна.

«Для мене найяскравіший момент — моє день народження. Нарешті змогли зібратись із найближчими людьми» – згадує Олександра.

Алла:

«Це літо карколомно відрізняється від минулорічного, тому що в минулому, в ці дні, я тільки но повернулась із стажування з Болгарії, вивчала болгарську, отримала сертифікат для підтвердження доценства, мала позитивні емоцї. У порівнянні з сьогоденням, життя змінилось і дуже кардинально. По-перше, з‘явився новий графік мого життя в умовах війни, було дуже боязко, не стільки за себе, як за близьких. Але навіть у цих моментах можна знайти позитив, те, що війна дала можливість показати особливість нашої нації, наш генотип, який спав, але за певних обставин прокинувся. Я це бачу й по своїй сім‘ї, по своїх дітях, близьких», – говорить Алла. – «За звичайних обставин своїх дітей та онуків довго б не бачила, тому що всі зайняті, працюють. А зараз в мене є нагода бути з ними весь час, бо вони переїхали до нас, у більш тихіше місто, бо їхнє місто знаходиться під постійними обстрілами – це Харків. Вони втратили своє житло, втратили те, що надбали за спільне сімейне життя, але саме головне лишилось – це їх життя, близькі, друзі та віра в перемогу».

Євген

«Якщо чесно, то нічим літо не відрізнялось від минулорічних, тому що весь час на роботі, працюю. Лише те, що нікуди не їздили, раніше виходило з‘їздити на море чи ще кудись. Із яскравих моментів – риболовля, це для мене найголовніше». – посміхається Євген.

Андрій

«Для мене це звичайне літо, як завжди без відпусток. Уже й не пам‘ятаю коли в останнє таке було, – посміхається Андрій. – За близьких турбувався, ніхто нікуди не їздив, тому і згадати нічого. Хіба власне день народження, бо мав змогу зустрітись із близькими та друзями».

Війна змінила цінності багатьох українців, але не забрала бажання жити, адже як показало опитування, більшість містян віддають перевагу часу з друзями, сім‘єю чи хобі, ніж пляжному відпочинку та гучним вечіркам.

Також деякі ніжинці відповідали, що взагалі не мали часу на відпочинок, а лише працювали.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь