Про сьогоднішнє релігійне свято: не їсти кругле – марновірство

 

 

 

 

11 вересня, свято Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, в цей день існує маса забобонів, які не мають відношення до суті події.
Наприклад, що в цей день не можна ставити на стіл нічого круглого (ні страв, ні тарілок), не можна їсти їжу круглої форми (тобто – картопля, цибуля, яблука, кавуни), використовувати ріжучі предмети.
Наприклад, за одним повір’ям, пов’язаним з днем ​​Усікновення глави Іоанна Предтечі, протягом року голова святого майже приростає назад, але як тільки людина в цей день почне різати хліб – знову відпаде.
Ще є сувора заборона на червоні плоди і напої, так як вважалося, що «це кров святого Іоанна».
Тому в цей день не їли чорного винограду, помідорів і червоного перцю.

Зрозуміло, ці забобони поширювалися (і поширюються іноді до сих пір, навіть деякими священнослужителями) серед людей і не мають жодної підстави в традиціях Церкви щодо дня святкування Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Церква мученицьку кончину будь-якого святого відзначає урочисто.
Саме день смерті святого, а не день його народження, церковна традиція шанує як свято, так як в цей день святий переходить до Бога, до вічного життя, в своє нове народження.

Те ж саме, з деякими застереженнями, відноситься і до святого Іоанна Предтечі.
Святий пророк ще Самим Христом був названий найбільшим, Між народженими від жінок, саме тому ті події, які пов’язані з його життям, Церква завжди наголошує особливим чином. Ми святкуємо і день його смерті – усікновення глави, і день його народження.

Що ж до суворого посту, який в цей день покладено за церковним статутом, ми знаємо – в церковній традиції встановилося, що як правило в день пам’яті святого посту немає, а, навпаки, допускаються послаблення в їжі. Однак у випадку зі святим Іоанном Предтечею треба згадати історію цієї події.
Усікновення глави святого пророка сталося на бенкеті, який влаштував цар Ірод з приводу свого дня народження.
Цілком природно, що всі учасники цього бенкету багато їли і пили. Це сталося напередодні того розслаблення, в якому Ірод і пообіцяв дочці цариці Іродіади – Соломії, за її танець виконати будь-яке її бажання.
Соломія ж, по навчанню своєї матері, попросила голову святого Іоанна Предтечі, який в той момент знаходився в царській в’язниці. Вважаючи, що він не може відмовитися, цар Ірод виконав її бажання.
Тому і можна розглядати строгий піст в цей день як пам’ять про те, що мученицька смерть святого пророка сталася на бенкеті.
У цей день Церква пропонує віруючим саме постом, вшанувати пам’ять цього великого святого.

Архімандрит Микита, ПЦУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь