У чому полягає метод Шехтера, і чим він допоможе у вивченні англійської

Викладати англійську методом Шехтера колись було дуже популярно. Свого часу цей спосіб став ще одним переворотом у галузі вивчення іноземних мов. Варто зазначити, що спосіб позитивно вплинув на пізнання інформації, яка раніше здавалась усім недоступною. Дуже вчасно, адже прогрес не стоїть на місці, і потреба вивчати іноземні мови все частіше. А виникнення нових методик говорить про те, що ті, у кого не вийшло раніше, можуть спробувати знову зручно вивчати мову, використовуючи зовсім інші методи.

Лучшие методики изучения английского языка

Суть методу Шехтера для вивчення англійської

Метод Шехтера стверджує, що іноземну мову потрібно освоювати так само, як діти звикають до звучання рідної мови. Це означає, що спосіб навчання повинен залишати певний «ігровий» простір.

Відповідно до цього способу, вивчення англійської поділяється на ключові етапи. І найважливішим з них вважається найперший – саме тоді вдається досягти ефекту становлення іноземної мови. Учням доводиться розігрувати одна з одною різні сценки з життя, буквально на ходу освоюючи та опрацьовуючи поповнений лексикон. Примітно, що ставляться тут зовсім не навчальні завдання – наприклад, створити діалог із певних слів чи фраз. Йдеться про практичні дії – про комунікацію із застосуванням мови, що вивчається.

Головна мета первинного етапу – усунути в учнів страх говорити чужою мовою. Так званий «мовний бар’єр». Допомогти розвинути впевненість у тому, що він може говорити новою для себе мовою, а також сформувати досвід спілкування на базі середньостатистичних ситуацій.

Історія появи методу

Методика Шехтера з вивчення англійської була розроблена безпосередньо академіком І. Шехтером, ще у 70-х роках минулого століття. Мета створення розробки лежала у подоланні негативного ефекту під час вивчення нової мови. Інакше висловлюючись, у вдосконаленні вже існуючих способів лінгвістичного навчання, які існували за Союзу.

З часом метод Шехтера був визнаний успішним і почав широко використовуватися для навчання радянської еліти. І лише з початку 90-х років він став загальнодоступним простому населенню завдяки спеціальним курсам.

Особливості застосування на практиці методики Шехтера

Навчання англійської методом Шехтера можна умовно поділити кілька етапів. Вони схожі на процес, коли дитина починає вивчати свою рідну мову:

  1. Зароджується новий мовний центр. Це відбувається під впливом спеціалізованих мовних зразків, які мають сенс. Їх часто повторюють вголос і в такий спосіб доводять до автоматизму буквально лише на рівні підсвідомості. Далі відбувається так звана актуалізація. Інакше висловлюючись, розігрування сценок, які мають допомогти учням якось задіяти мовні сигнали іноземних мов. Це справді дуже схоже на те, як вчаться говорити діти. За допомогою подібних сценок стирається своєрідний бар’єр, який встановлюється страхом помилок. Граматики у цьому методі практично немає – виключно формування розмовних навичок.
  2. Граматичні «вкраплення» відбуваються далі, коли рівень навичок вже необхідний спілкування поза поточного кола. Тепер бар’єр знятий і не перешкодить засвоєнню усталених лінгвістичних традицій.
  3. На останньому етапі учень готується до виходу у світ. Підготовляється ґрунт для подальшого навчання. Ключова база закладена і подальше залежить виключно від учня.

Переваги та недоліки методу Шехтера

Варто відзначити, що, навіть самостійно освоюючи метод Шехтера, не можна не відзначити його незаперечних переваг. Зокрема:

  • людина починає майже відразу розмовляти, не звертаючи уваги скутість, і без страху бути незрозумілим;
  • формулювання фраз відбувається одразу англійською, без необхідності внутрішнього перекладу з рідної мови.

І все-таки цей спосіб має певні мінуси теж. Так, наприклад, його не можна назвати унікальним. Він був розроблений у той час, коли база для навчання англійської була ще досить бідною. Тепер же сучасні посібники пропонують цікавий та різнобічний матеріал. Метод Шехтера безперечно допоможе впоратися зі страхом замовляти з іноземцями. Але не збагатить англійську мову, що дуже важливо і для усних, і для письмових розмов.

Але не варто все ж таки відмовлятися від такого методу вивчення англійської. Спосіб Шехтера буде дуже корисним тим, кому необхідно в короткий термін підтягнути мовні навички англійської, наприклад, для публічних виступів чи інших заходів. Тому він безперечно заслуговує на увагу.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь