Чернігівщина засмічена російськими мінами та снарядами. На розмінування потрібні десятки років

 

 

 

 

На Чернігівщині після відступу росіян лишилось багато небезпечних предметів – снаряди та міни, що не вибухнули. Щоб уберегтись треба знати прості правила.

На повне розмінування цієї території підуть роки – переконані у обласному управлінні ДСНС.

Анатолій Васильченко, головний фахівець відділу організації реагування на надзвичайні ситуації та гуманітарного розмінування управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у Чернігівській області, інформує:

– За попередніми даними на квітень підлягала обстеженню територія загальною площею 10 тис кв км. Це десь третина області. Забрудненою вважається територія, яка перебувала під окупацією, під обстрілами і там, де вони перебували безпосередньо. І район ведення активних бойових дій.

Із квітня піротехніки очищають область від небезпеки. Всього знешкодили майже 50 тисяч снарядів та мін.

Центр протимінної діяльності при Міноборони України змушений констатувати: рівень мінного забруднення нашого регіону настільки високий, що область роками буде небезпечною для грибників, туристів і рибалок. 

Гуманітарне розмінування територій самої області почалось відразу після звільнення області. Скільки часу воно займе, залежить від площ забруднень та небезпек, які вони несуть. Як показує статистика, 1 місяць війни дорівнює 1 року розмінувань. Отже, попереду мінімум 7 років важкої та небезпечної праці.

Подбай про свою безпеку! Не торкайся незнайомих предметів! Повідомляй про підозрілі знахідки ДСНС та поліцію!

Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії в рамках проекту “Обережно міни: як рятувальники звільняють Чернігівщину від небезпеки” (як частина проекту «Голоси України»). Відповідальність за зміст цієї публікації несе ГО “Разом до громадянського суспільства” і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Уряду Великої Британії.

Час Чернігівський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь