Дякуючи допомозі, яка надходила звідусіль, інсулінозалежні люди протрималися у важкий період

 

 

 

 

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Хвороба підступна, на жаль, вона не тільки омолоджується, але й з кожним роком змінюється, з’являються нові її форми. Насамперед діабет несе загрозу своїми ускладненнями, які мають системний характер і можуть вражати судини, очі, нирки, нижні кінцівки. Але в сучасному світі хворі на діабет уже навчилися жити з цією хворобою, контролювати її та своєчасно попереджати кризи.

Наша розмова з ніжинським лікарем-ендокринологом Олександром Сидоренком  не про симптоми, перебіг та лікування.

Олександр Васильович – єдиний лікар в Ніжині, який лікує таких хворих. Працює в Ніжині з 1980 року, а саме лікарем-ендокриноголом – 30 років.

– Олександре Васильовичу, яка на сьогодні кількість хворих на цукровий діабет у нашому місті?

– Інсулінозалежних хворих – 525 дорослих і 19 дітей (з 4-річного віку). Є ще інсулінонезалежні хворі (близько 2 тисяч), які, згідно реформ, передані сімейним лікарям.

– Хворим на цукровий діабет потрібен інсулін. Тривають дискусії, який інсулін ефективніший – вітчизняний чи зарубіжний… І ще: під час воєнного стану усі люди, хворі на цукровий діабет, мають право на безкоштовний інсулін. Проте змінювати інсулін за виробником не рекомендовано без консультації лікаря. Які проблеми виникають із цим?

 – Вітчизняного інсуліну не існує вже давно. Україна перестала виробляти сировину для інсуліну. І навіть до тих, які називають вітчизняними, сировина йде з-за кордону. В Україні відбувається тільки розфасування. Мої пацієнти й дотепер ділять інсулін на вітчизняний та іноземний, а я наголошую, що він увесь іноземного виробництва. Технологія виробництва сучасного інсуліну практично однакова.

 -Війна та її наслідки є причиною хронічного стресу. Чи правда, що такий стан може сприяти розвитку цукрового діабету 2 типу?

– Цукровий діабет 2 типу – це коли хворі отримують таблетовані цукрознижуючі препараті. Їм простіше, ніж тим, хто отримує інсулін. Стрес – це одна з причин виникнення цукрового діабету, але не основна. З початку повномасштабного вторгнення кількість хворих не збільшилася.

А чи може перенесеий ковід спричинити захворювання на діабет?

– Чув таку думку, але це недоведено. Питання вивчається, але уже достеменно відомо, що перебіг цукрового діабету при ковіді значно погіршується, так само, як і важче переноситься ковід у хворих на діабет. Практично всіх пацієнтів, які хворіли ковідом і до цього приймали таблетовані цукрознижуючі препарати, перевели на інсулі, так вони на ньому й залишились. Тобто перебіг діабету після ковіду ускладнюється.

– Війна в Україні спричинила катастрофу на усіх рівнях. Важко й хворим з цукровим діабетом, оскільки вони потребують безперервної терапії і доступу до ліків. Як забезпечували ліками хворих на діабет, коли розпочалося повномасштабне вторгнення (кінець лютого-березень)?

 -У нас не було таких проблем. Лікарня мала запас ліків приблизно тижнів на три. А потім підключилися волонтери, за що їм щира подяка!

Користуючись нагодою, хочу подякувати керівництву міста, благодійним організаціям, Товариству Червоних Хрест міста Ніжина, громадським організаціям, церковнослужителям і всім, хто допомагав. Звичайні ніжинці, які до діабету не мають жодного відношення, у них в родині немає таких хворих, вони нам почали привозити інсулін. Щодня був дзвінок зі словами: «Надайте нам заявку на інсулін, ми доставимо Вам його з-за кордону». Часто телефонували з Польщі, Германії, просто з аптеки: «Я зараз тут, є такий-то інсулін, він потрібний у Ніжині?». Купували, хоча він дуже недешевий. Пакували в термоконтейнери і передавали нам.

Дякуючи такій гуманітарній допомозі нам привезли стільки інсуліну, що ми заклали ним всі холодидьники у поліклініці. Тож проблем практично не було. Лише по окремим видам інсуліну ми робили заміну, бо одного виду інсуліну не було не лише в Україні, а й взагалі в Європі. Але ми його замінили без проблем. Крім того, вийшло так, що я залишився один лікар-ендокринолог не тільки в Ніжині й районі, а й по охопленню на колишні Бахмацький, Ічнянський, Бобровицький, Носівський райони. Ми практично третину України забезпечували інсуліном.

 – Розкажіть, яка ситуація щодо забезпечення українців в умовах воєнного часу товарами медичного призначення, адже МОЗ централізовано розподілив та направив на регіони тисячі тест-смужок для визначення рівня глюкози для індивідуальних глюкометрів.

 – Так, це діє в Україні, і Чернігів уже отримав такі тест-смужки. Але, на мою думку, в цьому питанні є велика проблема: на руках у наших хворих є близько 30 видів глюкоментів. А держава не може закуповувати на кожен з них. Було оголошено тендер і закупили тест-смужки у тієї фірми, яка запропонувала найнижчу ціну. Повинна прийти дуже велика кількість тест-смужок до глюкометра Accu-Check Instant – точний прилад для вимірювання рівня глюкози в капілярній крові менш ніж за 4 секунди. Але теоретично вони не повинні підійти до глюкомента цього ж виду Accu-Check Performa, чи Accu-Check Active, і точно не підійдуть до інших глюкометрів. І виникне велика проблема, що ж тоді робити з тест-смужками? Це можливо лише в тому випадку, якби хворі мали глюкометр одного типу, а не 30 типів. Тож я не знаю, як це буде на практиці…

– Також відомо, що з 2024 року має вступити в силу закон про забезпечення хворих катетерами, помпами і т д. Чи готова наша держава до таких кроків?

– На мою думку, ні, не готова. Це дуже дороговартісно. Одна помпа коштує від 40 до 150 тисяч грн.. Я не впевнений, що у держави будуть такі кошти вже у 2024 році.

«Бережіть своє здоров’я. Прислухайтеся до сигналів організму. Це не завчені слова, а правда: ведіть здоровий спосіб життя. Дотримуйтеся здорового харчування, і, навіть якщо вас нікого не турбує,  після 40 років візьміть собі за правило робити аналіз крові на цукор, особливо це стосується людей із зайвою вагою», – підкреслив лікар.

Будьте здоровими.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь