Ніжинський дитячий будинок-інтернат: “Наші вихованці насамперед діти, а вже потім особи з інвалідністю”

 

 

 

 

3 грудня у світі відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю.

Напередодні журналісти “Нежатин” відвідали Ніжинський дитячий будинок-інтернат, щоб розповісти про неймовірно талановитих вихованців закладу.

Ніжинський дитячий будинок-інтернат функціонує з 1952 року, як соціально-медична установа, де на  постійній основі або тимчасово проживають діти віком від 4 до 18 років та молодь від 18 до 35 років з вадами фізичного та/або розумового розвитку, психічними розладами, які потребують медичного обслуговування та реабілітаційних послуг.

Вихованці та підопічні будинку-інтернату є насамперед дітьми, які хочуть любові, розуміння, уваги та поваги, а вже потім – особи з інвалідністю, які отримують послуги. Ми розділяємо з ними їхню радість та смуток, ми живемо з ними їхніми мріями, бажаннями та проживаємо разом з ними їхне життя” – розповідає персонал закладу.

Життя Ніжинського дитячого будинку-інтернату

Для проведення комплексної реабілітації у закладі обладнані різні зали та кімнати для корекції вад у підопічних: тренажерний зал, кабінет психолога, кабінет логопеда, комп’ютерный клас, швейна майстерня, мінікінотеатр, художня майстерня, спеціально облаштований інклюзивний майданчик для осіб на візочках, спортивні майданчики, кімната реабілітації «Кухня» та ін.

Також вихованці разом з вихователями влаштовують культурні заходи: проводять флешмоби, малюють, виготовляють обереги, беруть участь в тематичних та виховних заходах: співають, танцюють, декламують вірші.

Вікторія, підопічна відділення паліативного догляду має талант писати вірші. На цей час у неї вже видано 3 збірки її власних творів. Оксана, теж підопічна цього відділення опанувала мистецтво малювання та вишивки, тримаючи  інтрументи ротом. Вона гарно співає та декламує вірші.” – розповідають нам в будинку-інтернаті.

Роботи вихованців закладу постійно беруть участь у Всеукраїнських, обласних, міських виставках декоративно-прикладного мистецтва осіб з інвалідністю.

Деякі з підопічних отримують освіту в навчальних закладах міста:

Єлизавета, являється ученицею 3-го класу ЗОШ І-ІІ ст. № 10 та займається за індивідуальною формою навчання. Також Вікторія проходила навчання за індивідуальною формою (ЗОШ І-ІІ ст. № 10) та в 2020 році отрималама свідоцтво про здобуття  повної загальної середноьї освіти.

Ніжинський дитячий будинок-інтернат в умовах війни

З  перших днів повномаштабного вторгнення російських військ на територію України адміністрація будинку-інтернату та весь персонал працювали над забезпеченням безперервної роботи установи та створенням належних умов для комфортного проживання, соціально-побутового обслуговування.

Психологами була створена комфортна психо-емоційна атмосфера із залученням та використанням різних методів та засобів з метою уникнення стресових ситуацій, як для дітей, так й обслуговуючого персоналу.

Мрії

Вихованці Ніжинського дитячого будинку-інтернату мають потребу не лише в особливому ставленні, але й в певних проектах, які б допомогли їм пройти реабілітацію, а також вдосконалити певні навички та перемогти страхи:

  • «Облаштування сучасного спортивного майданчика»

З метою створення умов для фізичної реабілітації, популяризації здорового та активного способу життя, соціалізації та корекції вад осіб з інвалідністю, адміністрація будинку-інтернату бажає реалізувати облаштування сучасного спортивного майданчика.

  • «Встановлення вуличної сцени»

Це необхідно для виявлення та розвитку творчих здібностей осіб з інвалідністю, почуття гордості за свої досягнення, подолання бар’єру сором’язливості .

Допомога

На сьогоднішній день заклад продовжує працювати та в повному обсязі надавати всі види соціальних послуг, медичну допомогу, забезпечує проведення реабілітаційних, корекційних та виховних заходів.

Адміністрація будинку-інтернату хоче висловити щиру вдячність тим, хто в перші місяці воєнного стану забезпечував заклад гуманітарною допомогою, а саме: Виконавчий комітет Ніжинської міської ради, Управління освіти Ніжинської міської ради,  Покровська церква, Чоловічий та жіночий монастирі, волонтери міста, Ніжинський концервний завод, ПО Рафальського, Ніжинська Територіальна Громада, Червоний Хрест, Міська лікарня, ПП Школяр, ПП Козубенко, ПО Стратілат, ФОП Савенко, ПО Гомоляко, ПО Дикий Руслан, ПО Бондаренко, депутат С. Охонько, Ніжинський молодіжний центр, ПО Федорина Олександр, Ніжинський Жиркомбінат, Церква Адвентистів сьомого дня та інших, хто не був осторонь наших проблем та забезпечував дітей та молодь будинку-інтернату всім необхідним.

Наближаються свята: Міжнародний день осіб з інвалідністю, День Святого Миколая, Новий Рік та Різдво. Наші вихованці, як і сотні інших дітей, з нетерпінням чекають на гостей, подарунки та чудеса в своєму житті. Запрошуємо всіх на гостини до нашого закладу!

Реквізити для бажаючих надати грошову благодійну допомогу діткам з інвалідністю:

Код за ЄДРПОУ 03189883

МФО 820172

Рахунок: UA818201720314221001302032495

Телефони установи:

4-24-93 приймальня

4 22-01 директор

Дарина КУЗНЄЦОВА

Фото: Ніжинський дитячий будинок-інтернат

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь