Купання на Водохреще гріхи не змиє. Це було б занадто просто

 

 

 

 

Наближається одне з найбільших християнських свят – Хрещення Господнє, або Водохреща. Цього дня віряни йдуть до храму, освячують воду, а багато хто – пірнає в крижану ополонку.

Чи дійсно так варто робити? Дехто переконаний, що, скупнувшись ось таким чином, змиваються всі гріхи… Це було б занадто просто. У коментарі для сайту Нежатин про все пояснює священнослужитель із Ніжина Сергій Чутченко.

– Отче Сергію, чи дійсно це церковна традиція – перебороти свій страх, відчуття холоду і наважитися ввійти в ополонку? Так потрібно, чи бажано робити вірянам?

 -Ні. Купання на Водохреща не є церковною традицією. Це більше народне. Тому твердження, що вода цього дня змиває гріхи – хибне. Тому купатися в ополонці, чи ні – залежить від того, наскільки загартований організм. Якщо людина до цього готувалася – то на здоров’я. А якщо ось так, раз в рік, в морозну крижану воду – це може бути ще й як небезпечно.

Напередодні Водохрещі, увечері 18 січня, є така традиція – малювати хрестики на дверях. На Ніжинщині вона точно поширена. Поясніть її.

 -Традиція малювати хрестики на дверях розповсюджена не скрізь. Хтось малює, хтось в Чистий четвер випалює в будинку на сволоці. Знову ж – це не більше, ніж благочестива традиція. Священні зображення, як то хрест, сприймаються християнами як захист від чогось негативного, й від нечисті в тому числі. Пам’ятаймо, що сучасного християнина захищає від нечистої сили не зображення, а сам Бог.

Цьогоріч дата Хрещення Господнього не змінюється?

– Маємо 2 календарі, православні українці поки що живуть за календарем старого стилю, тому Водохреща припадає на 19 січня. Перейде церква на календар нового стилю – дата зміститься. Тож цього року поки без змін.

– Віримо, що освячена водичка цього дня набуває цілющих властивостей. Як доцільніше її використовувати?

-У православній церкві є 2 чини освячення води: малий і великий. Великий звершується саме на свято Йордана (Водохреща). Цю освячену воду ще називають Велика Агіасма, що в перекладі з гр. мови означає Святиня; свята вода. Вона – для потреб християнина, тобто Святиня освячує все навколо. Це потрібно для нашого спасіння від гріха. Тому, беручи Велику Агіасму, її несуть додому, п’ють, вживають, умиваються, окроплюють житло, худобу, тобто можна і потрібно освятити увесь простір християнина.

До того ж, ця вода, Велика Агіасма, зберігається скільки треба, може не спуватися і кілька років.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь