Вода на Чернігівщині негативно вливає на формування зубної емалі – стоматолог Юлія Панченко

 

 

 

 

Сьогодні, 9 лютого, в Україні відзначають День стоматолога.

На жаль, суспільство ігнорує планове відвідування дантиста, про це свідчить остання статистика «Асоціації стоматологів України»: «у державних закладах охорони здоров’я стоматологічного профілю планово оглянуто всього 7 872 765 осіб, що становить 18,8 % до відповідної кількості населення України.» На Чернігівщині це 21,3% дорослого населення та 49,7% дітей.


Проте варто пам‘ятати, що від стану зубів залежить здоров‘я людини.

Напередодні Дня стоматолога журналісти «Нежатину» поспілкувалися з Панченко Юлією Сергіївною, лікарем-ортодонтом, яка поділилась секретами сяючої посмішки:


– Юліє, ви приймаєте як дорослих так і дітей, розкажіть з ким працювати легше і чому?

– Для мене з дітьми. Тому що я можу повпливати на формування щелеп, прикус, обличчя, створити умови для найкращого прорізування зубів. Коли приходять дорослі , можливість вирівняти зуби є, але це вже складніше. З дітьми більше можливостей, бо їх щелепи як пластилін.

– З якого віку варто вести дітей до стоматолога?

– Варто звернутись у віці рік, півтора. Це навіть не для того щоб щось робити в порожнині рота, а для того, щоб лікар дав рекомендації стосовно харчування і гігієни. Адже необхідно пам‘ятати, якщо є зуб, хоч молочний, хоч постійний, для його здоров`я найважливіше те, в яку порожнину рота він проріжеться, з якими звичками харчування та домашнім доглядом.

– Якість молочних зубів впливає на якість зубів уже в дорослому віці?

Нелікований карієс у молочних зубах може спричинити ускладнення, наслідком яких є ризики для зачатків постійних зубів. Від коричневої плями до втрати постійного зуба.

Одного разу був випадок, коли через довготривале ігнорування батьками симптомів в молочних зубах, довелося направипи пацієнта на операцію по видаленню зачатка постійного зуба.

– Як часто варто відвідувати стоматолога?

– Ми почали з того, що дітей необхідно показати стоматологу у віці рік, півтора, а далі раз у півроку, щоб створити довіру та переконання, що лікар не ворог, а друг.

Тим паче, що самостійно діти неохоче чистять зуби. Іноді й дорослі починають правильно доглядати за порожниною рота лише після того, як встановлять свій перший імплант

– Якщо людина має певну проблему із зубами (кривизна), проте це не заважає їй нормально жити та функціонувати чи обов‘язково звертатись до лікаря?

– Якщо говорити про дітей, то їх зазвичай нічого не турбує, їх приводять батьки на профілактичний огляд або говорять вже про наявні проблеми і це правильно. Тому що задача батьків – відправити дитину у світ із здоровими зубами та гарною посмішкою

Перший візит саме до лікаря-ортодонта має бути у віці 6 років. Тоді робиться панорамний знімок по якому вже визначають проблеми, наслідки та вирішують чи необхідне втручання лікаря.

Щодо дорослих, то люди у старшому віці, здебільшого, не звертають увагу на кривизну зубів, зокрема на неправильний прикус, проте це має свої наслідки: стирання зубів, парадонтологічні проблеми, дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба. Це проявляється болями, клацанням в суглобі, оголенням коренів, кровоточивістю ясен та іншим.

Нещодавно була консультація, де у 12-річного пацієнта всі ріжучі краї зубів сколені, пройде ще 10 років, вони ще зітруться, якщо цьому не запобігти, то це призведе до того, що людину в досить молодому віці чекає довготривале, недешеве лікування.

Крім того, наслідками неправильного прикуса можуть бути проблеми з хребтом.

– Які ви можете дати рекомендації щодо щоденного догляду за зубами?

Існує три фактори які псують зуб: це сам зуб, гігієна та харчування.

Розберемо зуб, йому може передатись генетично хороша емаль, є такі випадки, коли у людини в 70 років ні однієї пломби. Буває й навпаки, тобто зуб більш вразливий до появи карієсу, але це можна компенсувати: зменшення вживання простих вуглеводів (солодке, випічка та ін.), якісна домашня гігієна, професійні чистки у стоматолога.

Щодо гігієни, це правильно підібрана щітка, паста та інші засоби. Ми маємо вранці та ввечері чистити зуби впродовж 3 хвилин круговими, вимітаючими рухами. Також варто використовувати зубну нитку, проте для тих у кого криві зуби, а нитка не справляється, існує іригатор, це засіб, який водою під тиском добре вимиває порожнину рота. Крім того рекомендую придбати йоржики – це мужзубні щітки, які необхідно використовувати двічі на день.

З приводу пасти, її обирають згідно рівня Rd (абразивність), 50-70 відсотків, на щоденне користування, якщо немає супутних захворювань. Для чутливих менше 50, для людей з брекетами більше 70. Діти гірше чистять зуби, тому їм також необхідно робити професійні чистки, а пасту обирати із фтором та ксилітолом.

Щодо харчування, то ми зазвичай не помічаємо, що їмо продукти з наявними та прихованими цукрами щодня. Це все, що нам так смачно: цукерки, випічка, солодкі напої, ковбасні вироби тощо. Всі продукти, які містять цукри – негативно впливають на здоров`я зубів.

– Яка щітка краще електрична чи механічна?

– Все на розсуд людини, мені на сьогодні підійшла звукова, але це індивідуальна справа кожного. Якщо пацієнт приходить раз у півроку до стоматолога і не виникає ніяких проблем, то гігієна та харчування підібрані правильно.

– Щодо ополіскувача для порожнини рота, він дієвий чи це лиш маркетинговий хід?

– Ополіскувач використовують люди з парадонтитом та після професійної чистки, щоб заспокоїти ясна, він знімає запальний процес. Також в деякі ополіскувачі додають фтор, він захищає зуб від карієсу. Тому якщо псуються зуби то до щоденної гігієни можна додати ополіскувач.

Юлія Сергіївна просить звернути увагу на те, що питна вода на Чернігівщині занадто насичена фтором і у дітей з‘являються білі або коричневі плями на зубах, яких неможливо позбутися.

Ще до прорізування у дітей всередені щелеп формується емаль постійних зубів. Це відбувається з внутрішньоутробного розвитку до 4-5 років. Тому коли діти в цей період п`ють воду з підвищеним рівнем фтора є ризик виникнення флюороза – біло-коричневі плями на зубах.

На сьогодні такий окрас зубів у кожної третої дитини в нашому регіоні.

Пам’ятайте, щоб уникнути проблем із зубами в майбутньому регулярно відвідуйте стоматолога вже сьогодні та дотримуйтесь рекомендацій щодо гігієни та харчування.

Дарина Кузнєцова

Фото з особистого архіву Юлії Панченко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь