На Чернігівщині віряни освячували паски у зруйнованій під час окупації церкві

 

 

 

 

Жителі села Лукашівка Чернігівської області прийшли освячувати паски на свято Христового Воскресіння до Вознесенської церкви, яка пережила Другу світову, але не пережила повномасштабне вторгнення росії до України. Під час окупації населеного пункту російські військові використовували будівлю як штаб і склад зброї та пального.

Цей храм, який є пам’яткою архітектури, було знищено наприкінці березня 2022 року. Фотографії Reuters, зроблені в церкві 16 квітня 2023 року, розповсюдило чимало інтернет-пабліків і ЗМІ.

Як видно на фото, віряни у святковому одязі, з кошиками та свічками вишикувалися на території зруйнованої святині в півколо, щоб священик почитав молитви й освятив паски.

Незважаючи на те, що перед ними була знищена війною церква, парафіяни ПЦУ посміхалися, радіючи світлому святу.

Зруйнований храм

Усередині приміщення, як видно на фото, все повністю зруйноване, фрагменти даху, шматки бетону, цеглини та ін. валяється на підлозі. Відомо, що після звільнення села від російських окупантів усередині церкви знайшли тіла мертвих.

Цей храм було зведено у 1913 році. Прикметно, що в минулому більшовики, захопивши владу, закрили Вознесенську церкву й використовували її теж як склад (до 1988 року).

Святиня до та після повномасштабного російського вторгнення

Як виглядала церква у травні 2022 року:

Вознесенська церква у Лукашівці. Травень-2022
Пам'ятник архітектури

OBOZREVATEL

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь