Трішки цікавої історії про Ніжин: чому цариця його не злюбила

 

 

 

 

Та про знамениті огірки, виведені греками…

 НІЖИН – це синтез п’яти національних культурних традицій: української, грецької, єврейської, польської та ассирійської. Найпотужніший культурний вплив мали саме греки. Вони побудували тут комплекс грецьких храмів, створили першу аптеку на Лівобережній Україні, а також першу кав’ярню.  Цікаво, що славнозвісні ніжинські огірки з’явилися тут теж завдяки грекам. Вони почали вирощувати особливий сорт огірків, який і приніс місту світову славу.

НАПРИКІНЦІ сімнадцятого століття Ніжин був найбільшим містом Лівобережної України, де проживало 12 тис осіб. Для порівняння, у Києві – 8 тисяч, у Чернігові менше чотирьох. Свого часу Ніжин був величезним торгівельним центром. Торговий майдан у місті в сімнадцятому-вісімнадцятому століттях був найбільшим на Лівобережній Україні. Він охоплював близько чотирьох гектарів, і саме завдяки йому місто жило бурхливим економічним життям. Звідси і сюди постачалися товари з Туреччини, Європи, Московського Царства і Сибіру

.САМЕ в Ніжині 1852 року були знайдені перші князівські монети, покарбовані князем Володимиром, Всеволодом і Ярославом Мудрим.

На козацьких знаменах був свій герб. Іноді історики порівнюють його з московським. Чому? Свого часу цариця Катерина ІІ відібрала його  ніжинців, натомість створила схожий у москві і затвердила герб Ніжинського грецького магістрату. Це була розплата за те, що саме звідси, з Ніжина, свого часу двічі виганяли російське посольство і не підтримували Петра І. 

  ОСКІЛЬКИ Ніжин був найбільш густонаселеним містом Лівобережної України і був найбільшим претендентом на центр усієї губернії, Катерина вирішила призначити центром губернії старовинне князівське місто Чернігів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь